Да се премести или да остане - спорът за бъдещето

...
Да се премести или да остане - спорът за бъдещето
Коментари Харесай

"С асансьор до войника с шпагина": Идеята на Destructive creation е да се печели от паметника

Да се реалокира или да остане - разногласието за бъдещето на Паметника на Съветската войска избухва. Преди дни се появи трети вид - да бъде трансфорат в туристическа забележителност с асансьор до руския боец с автомата " Шпагин ", а в основата на паметника да има музей на комунистическите закононарушения.

Идеята е на артистите от Destructive creation, които са уверени, че по този начин паметникът ще е потребен за младите българи, а и ще притегля доста задгранични туристи в София. Тяхната. - оцветяване на фигурите на руските бойци като герои от американски комикси, наречена " В крайник с времето ", провокира скандал, само че и интерес към паметника. " Това, което изобразихме, е българската политика, която постоянно се нагажда по отношение на посоката напразно ", разясниха тогава от Destructive creation.

Те разбрали от пост в обществената мрежа на сина на началник на градежа през 1952-1954 година,че навътре в паметника има голямо празно пространство и има по какъв начин да се проникне там.

 Отворът към кухата сърцевина на паметника.
© Destructive creation

Отворът към кухата сърцевина на паметника.

В паметника се влиза през прикрит под тежка каменна плоча стеснен отвор. Нисък тунел води във вътрешността към внушителна празнина с височина 3-4 м. Тя е в постамента и е с десетки бетонни колони, някои с ръждясала арматура, които крепят цялата структура. Фенерчето на телефона обрисува размерите й - най-малко две театрални зали. В средата кухината се издига нагоре и се стеснява - това е кулата от вътрешната страна, на която най-отгоре е фигурата на боеца с шпагина. Достатъчно необятно е, с цел да се инсталира асансьор до горе, преценя един от артистите.

 Вътре са захвърлени прожектори, които са осветявали паметника през соца.
© Destructive creation

Вътре са захвърлени прожектори, които са осветявали паметника през соца.

В основата на една от колоните е копано на към 1 м дълбочина, евентуално преди година-две при техническото проучване на оборудването, чийто извод е, че структурата се нуждае от съществено подсилване. Два огромни прожектора, в миналото осветявали паметника, се търкалят обгорени като казани. " И други са влизали вътре и са палили огън ", изяснява един от артистите. Надписите със спрей по бетонните колони удостоверяват това.

 Колоните, които крепят от вътрешната страна кулата-постамент, на която е боецът с шпагина.
© Destructive creation

Колоните, които крепят от вътрешната страна кулата-постамент, на която е боецът с шпагина.

Destructive creation са младежи, които държат на анонимността. Сред тях има млада майка, пристигнала с бебето си в количка. " Както преди време родителите ни са израснали с героите на Червената войска, по този начин ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да бъдат вдъхновявани от герои с български семейства ", изрече веруюто си един от тях след изявата " В крайник с времето ". Сега те оферират да се развива туризъм и да се печелят пари от паметника.

" В никакъв случай не приказваме за атракция. В мненията под поста ни (в обществената мрежа за тази идея) имаше отвращение по какъв начин туристите ще си сложат кафето на шпагина, с цел да снимат гледката от горната страна. Идеята е това да стане неповторимо място в София, както е Статуята на свободата в Ню Йорк, на която можеш да се качиш нагоре до " главата ", изясни един от артистите.

Как би могло да стане това, изясняват те в изявление за " Дневник ", което ще бъде оповестено в понеделник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР