Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните

...
Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните
Коментари Харесай

Спират практиката „Забранен достъп за родители“ в училищата

Да се отстранен надписите, забраняващи достъпа на родителите до учебните здания. Това напътствие към районните ръководства на образованието даде министър Галин Цоков.

Практиката да се слагат сходни надписи е изключение и тя не се ползва всеобщо в просветителните институции. При някои учебни заведения в страната обаче към момента могат да се видят известия на техните входове, гласящи „ Родителите до тук “, „ Забранен достъп за родители “ и др.  „ Това е процедура, която неотложно би трябвало да бъде прекъсната, тъй като дава неправилен сигнал към обществото ”, акцентира министър Цоков. По думите му образованието е непрекъснат развой на взаимоотношение, съдействие и на деен разговор.

Той акцентира обаче, че за МОН преди всичко е грижата за сигурността на децата и всеки шеф основава нужната организация, тъй че да не се нарушава просветителният развой. В този смисъл напътствията не значат свободен достъп на всички до просветителните институции, а основаване на ред за присъединяване на родителите в просветителния развой, учреден на взаимно доверие и почитание.

В напътствията си към районните ръководства министърът припомня, че образованието, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в създаването и реализирането на учебни политики шефовете на просветителните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимоотношението сред родителите и просветителната институция се реализират по доста способи всекидневно, в това число и посредством самостоятелни съвещания и наставнически срещи. Родителите имат право освен от време на време и навреме да получават информация за триумфа и развиването на децата си в просветителния развой, само че и да се срещат с управлението на просветителната институция и с педагогическите експерти, припомня министър Цоков.

„ Зная, че това се случва в болшинството от българските учебни заведения и е парадоксално, че даже на някои такива места не престават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В множеството случаи това са ограничаващи разпореждания, останали от години и е време изрично да преустановим тези практики ”, безапелационен е проф. Цоков.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР