Да се преговаря с Газпром, да се замрази цената на

...
Да се преговаря с Газпром, да се замрази цената на
Коментари Харесай

Нинова: Да замразим цената на газа, държавата да покрие разликата

Да се договаря с " Газпром ", да се замрази цената на газа и да останат обезщетенията за тока.

За това ще упорства Българска социалистическа партия, в това число на възможното изключително съвещание на Народното събрание в петък, поискано от ГЕРБ, разгласи лидерката на партията и министър на стопанската система Корнелия Нинова след среща с работодателските организации през днешния ден.

" Изправяме се с вас с цялостна отговорност, което касае българската стопанска система и българската промишленост и пъклен доста работни места ", стартира Нинова. " Трябва да спасим българската национална стопанска система и промишленост, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични приходи, и да приемем ограничения, които да не помпат инфлацията, а в противен случай, да я понижат ", съобщи тя.

И акцентира, че в секторите, наранени от прекъсването на природния газ от " Газпром ", има над 25 хиляди предприятия, произвели артикули за 47,1 млрд лева

Индустриалците упорстват държавното управление " да направи всичко допустимо да възвърне диалозите с " Газпром " и доставките по съществуващия контракт ", акцентира Нинова. Въпреки че мнението на съдружните й сътрудници е, че Москва извива ръце, а държавното управление е осигурило различни доставки.

" Предлагаме до тогава, до момента в който всичко се възвърне, да се постави таван и да се замразят цените на газа. Разликата, оскъпяването, което ще пристигна от горната страна, да се поеме от страната. ", съобщи тя.

Другото искане е да продължат обезщетенията на тока, само че това да стане не с пари от бюджета, а посредством незабавно приемане на закона, с който се таксуват в допълнение свръхпечалбите на електроразпределителните сдружения.

" В петък от ГЕРБ желаят изключително съвещание на Народното събрание, с цел да се изслушат министърът на енергетиката, финансите, да се одобри изнасяне на оръжия за Украйна. Ние предлагаме и ще внесем, навръх това съвещание, заради изключителната конюнктура, Народното събрание да одобри решение, че замразява цените на тавана на газа, разликата да се поеме от страната.

Ако за ГЕРБ е най-важно сега да изнасяме оръжия за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас е най-важна българската стопанска система, българското произвеждане, избавяне на българските служащи ", върна се Нинова на тематиката с оръжията за Украйна, без да означи, че освен ГЕРБ, а и останалите обединения в Народното събрание, като се изключи проруската " Възраждане " желаят изпращане на военна помощ.

Индустриалците поддържаха Нинова в апелите й, и означиха, че са пренебрегнати от останалата част от кабинета.

" Категорични сме, че нямаме опция - страната и цяла Европа - друга опция, с изключение на газа, който получаваме най-вече от Русия. Прогнозата на Европейска комисия е, че целият Европейски Съюз няма да може да задоволи потребностите си - към 40% до 2027 година Затова ние настояваме българската държваа по образеца на другите европейски страни, членове на Европейски Съюз, да осъществим уговорките, които имаме по дълготрайния контракт с " Газпром ", " съобщи ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Според него Европейската комисия разрешава да плащаме на Русия за газа в рубли.

" След като Европа може да го прави, откакто Европейска комисия споделя, че това не опонира на санкционния режим, следва ние да го създадем. Защото другояче ние ще продължим да използваме съветски природен газ, само че доставен през търговци и медиатори ", добави Митрев.

" Мерките би трябвало да се вземаш доста незабавно. Очакваме покана от страна на министъра на финансите, други членове на кабинета. От нашата страна на масата чакам, че ще седне госпожа Нинова, да се проведат такива срещи, с цел да знаем какво да вършим ", сподели Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ. - " Ако в действителност желаеме да запазим страната си, би трябвало да вземем ограничения "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР