Да се потопиш в дълбоките води на Средиземно море, да

...
Да се потопиш в дълбоките води на Средиземно море, да
Коментари Харесай

Да вкусиш вино, отлежало в прегръдките на морето

Да се потопиш в дълбоките води на Средиземно море, да отвориш каса и да избереш своето вино: 120 бутилки Vins de Bandol се съхраняват на 40 метра под водите на Лазурния бряг, с цел да може то да отлежи по-добре и ароматният му букет да разцъфти.

Всичко стартира, откакто бяха открити амфори на стотици или хиляди години, както и бутилки шампанско и вино, които са били под водата няколко десетки години, най-много в Северно море, изясни пред Агенция Франс Прес Жером Венсан, шефът на националното учебно заведение за тежководолази в Сен Мандрие (югоизточната част на Франция).

В парчета на дъното на тюркоазеното море, което не е транспарантно, само че е чисто, няма да бъдат открити златни монети, само че пък има бутилки, някои от които " са потънали по време на Втората международна война ". И една обща констатация: " Хората, които са ги дегустирали, ги намират за доста положителни ", споделя той.

Изненадани и любопитни, тежкодоволазите и къщата за произвеждане на виновност Bandol са решили " да намерят уместно място, където да закопаят бутилки вино и да ги следят една година ". Търсенето им ще ги води в зона, предпазена от националния флот, място за подготовка на сапьори гмуркачи.

Професионалистите от винения отрасъл, участващи в този план, са на мнение, че " отлежаването под водата " разрешава на букетите да разцъфтят и да се освободят спомагателни аромати ", изяснява Жером Венсан.

Експериментът

И по този начин, 120 бутилки бяха потопени на дъното на морето или заровени в морското дъно, а други 120 бяха оставени в маза, тъй че след една година да бъдат дегустирани и съпоставени.

" Под водата, защото няма О2, виното е в положение на дълготрайно консервиране ", изяснява Гийом Тари, един от лозарите, които са дали бутилки от виното си за този опит, и президент на Bandol.

" Преди 20 години по крайбрежието на Ноарпутие (остров в Атлантическия океан, бел.ред.) бяха направени дегустации на бяло вино в бутилки Sancerre и Pouilly, сложени в парковете за стриди " в продължение на няколко месеца, споделя Филип Фор-Брак, най-хубавият сомелиер в света през 1992 година. " Това е привилегия ", разяснява този сомелиер-ресторантьор от Париж, който пази загатна за " изключителни бутилки заради завършеността на качествата и консервацията ".

Фотогалерия: Как се създава шампанско от бреза >

Тъй като са под водата, те са защитени от киселинността, тъй като във водата няма светлина, и въобще липсва въздух, температурите са релативно ниски и непрекъснати, добавя специалистът. Според Гийом Тари сигурно би трябвало да се потопи алено вино поради " извънредно удобното влияние на продължителното отлежаване " върху него.

Редки и скъпи

Само че при дегустацията Жизел Марген, занаятчия сомелиер, не прави същата констатация. Макар тя да открива " добра текстура в устата, добра конструкция, нотки от доста узрели черни плодове (...), даже шоколадови ", специалистът изрича страдание поради съществуването на " вторични аромати, които към момента не са (достатъчно) изразени през днешния ден ". Според нея виното би спечелило, в случай че остане потопено по-дълго време.

Засега " подводните " бутилки на Bandol не се продават. И въпреки сходни опити да се вършат в редица региони в Бретан и Югозападна Франция, техните резултати са поверителни.

Освен това " свръхразходите за лозаря поради спомагателните операции, рискът при консервирането на бутилките, спомагателните пари за работната мощ " вършат тези " потопени " виновност редки и скъпи, показва Фор-Брак.

" Мнозина лозари приказват за това, хора от сектора на спиртните питиета също желаят да създадат подобен опит с коняци и ромове ", споделя сомелиерът. Само че доста малко лозари са се впуснали в това начинание и, към този момент, " вероятността това вино да се купува е съвсем нулева ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР