Да се поддържат общественият интерес и общественият натиск върху разследванията

...
Да се поддържат общественият интерес и общественият натиск върху разследванията
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Трябва да продължи общественият натиск и да се стигне до законодателните промени

Да се поддържат публичният интерес и публичният напън върху следствията за схемите с търговия на въздействие в правосъдната система и да се стигне до действителни законодателни промени, тъй като бездействието е рисково за правораздаването. Това мнение показа в изявление пред БНР Анатанска Дишева, член на Висш съдебен съвет.

В предаването " Неделя 150 " тя разяснява и какво се чака от следствието на краткотрайната комисия в Народно събрание, както и от работата на прокуратурата.

" Очаквам краткотрайната комисия в Народно събрание да стигне до по потребни резултати и да предложи законодателни промени, доколкото членовете на комисията са в положение. Във Висш съдебен съвет съдийската гилдия също работим и събираме писмени документи ", сподели Атанаска Дишева и добави, че се надява да се попълни и състава на КПКОНПИ с новите ѝ пълномощия.

Според нея бързото бързото откриване на така наречен " червен корсар " няма до докара до значително разрешаване на казуса.

" Ние сме в обстановка и чакаме разискването по Закона за правосъдната. Аз се надявам да продължи публичният напън, с цел да може да бъдат сложени органите на досъдебното произвеждане, проверяващите и прокуратурата да нямат опция да бездействат, както дълго са го правили по случаите с Пепи Еврото и Мартин Нотариуса ", разяснява Дишева.

Тя счита, че въпросът за " аления корсар " може да завърши с неоправдателна присъда.

" Твърде бързо беше оголен " аления корсар " и се появи информация, че бил от дълго време прочут на органите на следствието. Въпросът е, за какво до момента не е бил арестуван и не са предявявани обвинявания. Опитът да се успокои публичното напрежение с тези закани и изваждането на едно лице и проблеми от психо-емоционално естество, някак си не дава отговор на упованието, да се организира за Мартин Нотариуса и Пепи Еврото задълбочено следствие, което да извади нескрито наслагвани с години сходни проблеми ", Атанаска Дишева.

Според нея " на този стадий е рано да се каже дали има светлина в тунела ".

" Не би трябвало да се престава да се поддържа публичния интерес по тази тематика и публичния напън. Очевидно от разкрития, които се вършат и какво е правено в Районна и Градска прокуратура от май 2023 до момента, бездействието единствено за избран интервал от време прави своята работа - биха могли да се прикрият следи, би могла да се смени обществено-политическата конюктура. Само по себе си бездействието е рисково за правораздаването ", предизвести представителят на Висш съдебен съвет

Тя е безапелационна, че правосъдната система явно се е разболяла.

" Нека не бъдем наивници, всичко зависи от личностите, каквито и нормативни актове, конституционни промени да има, в случай че приложението на тези актове е с назад пояснение и има малки врати, позволяващи пояснение, има ли значение нормативният акт ", предизвести Дишева.

Предстои избор на ръководител на Върховен административен съд и би трябвало се слагат персони, които имат нужния професионален потенциал и чест, предложи тя.

" Прекарала съм целия си умишлен живот в Съдебната система - декларирам, че не ми е ясно сходни схеми и дейности на какви правила се прегрупират и разпределят. Това характеризира едни други структури - мафиотски ", призна Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР