Да се откажеш от България, за да оживееш. Болни българи

...
Да се откажеш от България, за да оживееш. Болни българи
Коментари Харесай

Скапана държава: Българин сменя гражданството си, за да ЖИВЕЕ! Разтърсващ разказ на чакащият трансплантация Адриан!

Да се откажеш от България, с цел да оживееш. Болни българи са принудени освен да търсят лекуване в чужбина, само че и да сменят поданството си, с цел да могат да си го обезпечат, написа Нова телевизия. Чужди клиники отхвърлят да одобряват български пациенти, които се нуждаят от трансплантации заради неналичието на съглашение сред България и организацията „ Евротрансплант” във Виена.

Такова е имало, само че допреди година. Оттогава насам, болните търсят всевъзможни способи да получат късмет за живот, в това число посредством отвод от поданство. С един от тях, подготвен да стане гражданин на Австрия, ни среща репортерът Глория Николова. 29-годишният Адриан Петков има потребност от трансплантация на бял дроб. Проблемите му са открити, още когато е на 5 години. Такива интервенции обаче не се вършат у нас. Проблемът е, че непознатите клиники отхвърлят да лекуват българи поради неналичието на съглашение сред България и евротрансплант. Такова е имало, само че действието му е изтекло преди към година.

"Стигнах до стадий,в който съм за трансплантация на бял дроб. Ще избягам от страната, с цел да мога да пребивавам и да вдишвам. " Адриан е на 22 години. Когато е на 5 му откриват заболяване - муковисцидоза. Болестта затруднява дихателните пътища и с годините се утежнява. "Изпаднах в кома. Терапии всеки месец. По няколко типа антибиотици дневно. Имам едно кабелче с дължина 15 метра. До тези 15 метра се лимитирам. Страхувам се това кабелче да не стане по-малко, тъй като всяка една зараза ме праща на легло ", споделя тъгата си младежът.

Единственият късмет за живот на Адриан е трансплантация на бял дроб. Такива интервенции у нас не се вършат. Затова той би трябвало да кандидатства за лекуване в чужбина. Списъкът с претендентите нараства, само че от година няма болница в чужбина, която да оперира българи. През 2014 година страната подписва контракт с център към Евротрансплант във Виена. Договорът обаче изтича, а новото съглашение няма. "В някакъв лист сме. С някакви точки. Имаме някакъв код и това е. Седим и чакаме един контракт, който да се направи, с цел да имаме късмет за живот ", разяснява Адриан.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха, че контракт сега няма. "След приключване на периода на съглашението за взаимна активност след месец май 2017 година има две благоприятни условия - продължение на съглашението или сключване на съглашението с друга страна от Евротрансплант. В момента изпълнителната организация по трансплантация е подхванала следващи дейности за сключване на съглашението ", се споделя в отговор на Министерство на здравеопазването по случая. "В момента никой нищо не ми споделя. Два са изходите - да очаквам тук нещата да се задействат по-бързо, а другия излаз е да стана жител на друга страна ", споделя Адриан. Той към този момент е направил своя избор - да стане жител на Австрия.

"Ще избягам, с цел да мога да пребивавам, да вдишвам, да бъда пълностоен жител ", обосновава избора си той. Подобен е казусът и на Мария. Тя пожелава да остане анонимна, тъй като не желае хората да знаят, че има трансплантация, въпреки и да е изцяло здрава. Тя към този момент има австрийско поданство.

"Решихме със фамилията ми, че е по-добре да се преместим да поживеем известно време в чужбина. Започнах да си пробутвам път към Виена. Започнах да работя на двучасов работен ден. Това ми оказа помощ да имам зелена карта ", спомня си тя за компликациите. В един ден обаче дамата изпаднала в кома. За нейно благополучие тъкмо след два дни се намерил донор. Списъкът с българите, имащи потребност от трансплантация на бял дроб, непрекъснато нараства. "Животът ни зависи от лист хартия ", споделя адриан. Кога ще има ново съглашение, никой не може да каже. Колко ще би трябвало да чакат пациентите също. Решение те намират в непознатото поданство. "Ще стана австрийски жител. Тогава всичко ще е в божиите ръце. Няма да зависи от някакви си политици ", споделя Адриан.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР