Да се определи финансовата стойност на марка е трудна задача.

...
Да се определи финансовата стойност на марка е трудна задача.
Коментари Харесай

Топ 100 на най-ценните брандове през 2022-а

Да се дефинира финансовата стойност на марка е сложна задача. Не можем да отречем какъв брой ефикасна може да бъде една мощна марка за резултатите, които има една компанията.

Компанията Brand Finance поема предизвикването да класира най-ценните марки в света в своя годишен Global 500 Report. Графиката употребяваща данни от последно издание на отчета със 100-те най-ценни марки през 2022 година

 most valuable brands by country

Тази ранглиста се концентрира върху цената на марките, които могат да се преглеждат като нематериални активи, свързани с маркетинг, които основават еднаквост на марката и известност в съзнанието на потребителите. Все отново това се мери и от финансова позиция, като се пресмята какъв брой коства марката за компанията, която я има.

Абсолютен първенец е Apple. С нарастване от 35% по отношение на миналогодишния отчет, Apple резервира първото си място в класацията като най-ценната марка в света с обща стойност от 335,1 милиарда $.

Това е най-високата стойност на марката, записана в миналото в историята на отчета Global 500, който се разгласява всяка година от 2007 година насам. Като една от най-големите софтуерни компании в света, Apple господства на пазара на смарт телефони, най-много в Съединени американски щати, където повече от 50% от употребяваните смарт телефони в този момент са iPhone.

Подгласник е Amazon със стойност на марката от 350,3 милиарда $. Това не е изненадващо, като се има поради, че софтуерният колос постоянно си съперничи с Apple в класацията и даже е бил преди всичко в предходни издания на отчета.

Гугъл е на трето място (263,4 милиарда долара), следван от Microsoft с 184,2 милиарда $. В топ 10 място имат още Walmart, Samsung, Фейсбук, ICBC, Huawei, Verizon. 

Друга марка, набираща съществено известност е TikTok. Компанията за обществени медии означи 215% нарастване на цената на марката си, на годишна база, което я прави най-бързо разрастващата се марка в целия лист.

За две години Потребителите на платформата внезапно се усилиха, нараствайки от 291,4 милиона до 655,9 милиона единствено за две години. Ако този напредък продължи, TikTok може да доближи близо един милиард консуматори до 2025 година, съгласно прогнози на Insider Intelligence.

Над трета от марките в листата попадат в бранша на технологиите и услугите. Така цената на тази категория доближава 2 трилиона $.

Общо 9% от всички марки в топ 100 попадат в медийния и телекомуникационния бранш, в това число Гугъл, Фейсбук и WeChat.

Една причина за това събитие е пандемията: медийното ползване се усили по време на световната пандемия. През първите девет месеца на 2021 година ежедневното потребление на Snapchat е повишено със 77%. Заслужава си да се означи, че компанията към този момент усеща удара и потреблението понижава.

География

Брандове от Съединените щати и Китай са заели първите 75 места от 100-е марки в класацията. Още по-изненадващо - марки от едвам шест страни 95% влизат в листата.

Растежът на китайските компании на световната сцена става все по-забележителен. Само преди десетилетие едвам шест китайски компании попаднаха в топ 100 на Brand Finance и нито една от тях не беше в топ 30 за висока стойност на марката.

Марки от европейските страни, като дял, заемат 13% от листата, което е доказателство за това какъв брой е намаляло икономическото владичество на Европа през последните няколко десетилетия.

През 60-те години на предишния век от Европа идваше съвсем една трета от общия Брутният вътрешен продукт на света. Но до 2017 година той е понижен до 16%. Според прогноза на Pardee Center към университета в Денвър делът на Европейски Съюз в международния Брутният вътрешен продукт се чака да спадне до 10% до 2100 година

Въпреки това историята ни е научила, че доста неща могат да се трансформират за един век. Как ще наподобява ранглиста като тази през идващите десетилетия, може да се допуска, само че не и да се предвижда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР