Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това

...
Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това
Коментари Харесай

Става по-сложно да се пенсионираш - скача възрастовата граница

Да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това е една от ограниченията, които общественото министерство предлага за превъзмогване на недостига в пенсионната система.

Тя е залегнала в Национална тактика за демографско развиване на популацията в България (2012-2030 г.).

В момента съществува опция, в случай че имате нужният стаж, да се пенсионирате една година по-рано. Това се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия, която се понижава с 0,4 на 100 за всеки недостигащ месец.

В разпоредба са избрани и категориите труд, които се пенсионират по-рано – това са миньори, водачи, служащи в металургията и други

Учителите също имат право на ранна пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд.

Балерините и балетистите получават право на пенсия, в случай че имат 25 години застрахователен стаж при навършване на 43 години и 4 месеца.

Авторите на тактиката оферират още да продължи да се покачва възрастта за пенсиониране, както и да се вкарат по-строги условия за приемане на пенсия от държавното публично обезпечаване.

Мерките се постановат заради трайната наклонност на застаряване на популацията, което неизбежно в бъдеще ще докара до доста нарастване на разноските за пенсии, се показва в документа.

Обсъждат се и благоприятни условия за въвеждане на многофондова система във втори и трети дирек на пенсионната система, както и механизъм за гарантиране на средствата от вноски, насъбрани в спомагателното наложително пенсионно обезпечаване.

Стратегията планува още да се укрепи Сребърният фонд, който да спомогне за стабилизиране на пенсионната система.

Последната промяна на пенсионната система, включваща повишение на пенсионната възраст и стаж за мъжете и дамите, беше от 2015 година.

Наскоро министърът на труда и обществената политика Бисер Петков разяснява, че те са довели до финансово стабилизиране на пенсионния фонд.

На уеб страницата на Националния застрахователен институт има обяснителни данни за покачването на възрастта за пенсиониране в идващите години, написа вестник Труд. За да придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, лицата би трябвало да имат навършена минимална пенсионна възраст и избран застрахователен стаж

Условията за придобиване първо право на пенсия за застрахователен стаж и възраст съгласно датата на раждане на съответното лице както за предходната и актуалната, по този начин и за идващите години. След 31 декември 2037 година възрастта се обвързва с повишаването на междинната дълготрайност на живота. Ако се пенсионирате тази година възрастта за пенсия е 61,4 години за дамите и 64,2 години за мъжете. За нежния пол ще са нужни 35.8 години трудов стаж, до момента в който за мъжете – 38.8 години.

През 2020 година възрастта за дамите ще е 61.6, а при мъжете – 64.4 години, до момента в който стажът се чака да пораства с по 2 месеца/годишно. С растеж от 2 месеца годишно при дамите и 1 месец за мъжете, през 2029 година възрастта за пенсия ще е 65 години за мъжете при нужен стаж от 40 година и 63 години за дамите при 37 години стаж. От 2030 до 2037 година, за когато са последните изнесени данни, се чака възрастта за пенсия при двата пола да е 65 години, като в този интервал тя ще пораства с по 3 години за дамите и ще остане без смяна при мъжете. Необходимият стаж ще се резервира – надлежно 40 години за мъжете и 37 за дамите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР