Да се оглежда основния закон не е посегателство срещу него.

...
Да се оглежда основния закон не е посегателство срещу него.
Коментари Харесай

Елена Поптодорова разясни идеята членството ни в ЕС и НАТО да се запише в Конституцията

Да се оглежда главния закон не е посягане против него. В полемиките сега се пробва да се внуши свещенност на Конституцията, което пречи да се осъвремени тя. Не можем да се вкопчим по този начин, да вземем за пример в Търновската конституция. Искаме да се подобрят избрани текстове, тъй като през последната година-две се прокарват популистки тези. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова във връзка предлагането участието на България в Европейски Съюз и НАТО да бъде написано в Конституцията и отново да се забрани провеждането на референдуми за овакантяване на евроатлантическите структури.

Тя акцентира, че е добре да се фиксира, че България има геополитически статут на член на Европейски Съюз и НАТО и е поела избрани задължения.

„ Референдумът е доста значим и потребен инструмент за допитване до народа. В Германия той е неразрешен по световни, геостратегически въпроси “, посочи тя.

Поптодорова напомни, че Конституцията е народен документ и отразява действителностите на съответната страна, а актуалната е писана през 1991 година, когато времената са били други “.

Идеите за промени засягат и Българската войска и по-специално на сегашния член 9 от Конституцията, който гласи: Въоръжените сили подсигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на страната и пазят нейната териториална целокупност. Според вносителите текстът в член 9 допуска грешно тълкуване, че единствено Въоръжените сили са виновни за суверенитета ни, изключвайки както ролята на НАТО, по този начин и синхронизирането с Европейски Съюз, чиято външна граница сме.

„ Нашата войска беше една казармена войска. Имаме два доста злополучни случая на овакантяване – нахлуването в Чехословакия и при Възродителния развой. Армията би трябвало да се поддържа с непрекъснати задачи и тренировки. Трябва да се поддържа в непрекъсната бойна подготвеност. Да, армията ще се намеси в случай че има неприятелски акт по отношение на страната ни или нелегално прекосяване на границата ни. Всички желаеме мир, въпросът е по какъв начин ще бъде предпазен той. В актуалните условия най-хубавото е да членуваме в съюз като НАТО “, счита Елена Поптодорова.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР