Да се обсъди отново идеята общините да въведат подоходен данък

...
Да се обсъди отново идеята общините да въведат подоходен данък
Коментари Харесай

Горанов връща на масата идеята за местен подоходен данък

Да се разиска още веднъж концепцията общините да вкарат подоходен налог за своите поданици, с парите от който да покриват разноските си, като инструмент за увеличение на средствата в общинските бюджети, предложи през днешния ден по време на парламентарния надзор финансовият министър Владислав Горанов.

 „ Когато предложихме тази концепция, реакцията на представителите на локалната власт беше извънредно отрицателна - те не желаят да поемат отговорност с ограничения, които биха настроили обществото против кмета. Децентрализацията не е обвързвана единствено с права, а и вдишване на отговорност “, съобщи той. Горанов направи предлагането, до момента в който отговаряше на въпрос на народния представител Дора Янкова по отношение на политиката на държавното управление за систематизиране на средствата от централния бюджет за общините.

Финансовият министър не е склонен с направените експертни оферти част от подоходния налог на хората да остава в общините. Ако се одобри концепцията два процентни пункта от подоходния налог на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати, уточни той.

Дора Янкова, на чиито въпрос отговаряше в пленарна зала през днешния ден, прикани за по-смела финансова децентрализация. Според нея, за разлика от България в цяла Европа подоходните и корпоративните налози се разделят сред страната и общините.

Финансовият министър уточни, че в Закона за държавния бюджет за 2020 година е направена смяна и в механизма за систематизиране на целевата дотация за финансови разноски. „ Когато преди година работихме по съставянето на държавния бюджет за 2019 година, един от целите ни беше основаването на един по-справедлив модел за установяване на размера на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с бюджетите на общините. Фокусът беше върху смяна на механизма за систематизиране на обща изравнителна дотация, която е предопределена да обезпечи минимално ниво на локалните услуги според наредбите на член 54 от Закона за обществените финанси “, изясни той.

Според него даването на спомагателни средства за общините с огромен фискален капацитет би задълбочил диспропорциите сред тях и останалите и би било в протичоречие с задачата на изравнителната дотация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР