Да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че

...
Да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че
Коментари Харесай

Гърция поиска от ЕС санкции за Турция - заради Кипър

Да се наложат наказания на Турция, в случай че се удостовери, че страната прави сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, изиска гръцкият министър председател Алексис Ципрас след незабавната среща на Съвета за национална сигурност на Гърция, съобщи БГНЕС по информация на Kathimerini.
След диалог с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на срещата, Ципрас заяви, че са били разисквани взаимните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати в границите на Европейски Съюз, включващи и двете страни. Ние се съгласихме, че ще се подготвим за срещата на върха на Европейски Съюз на 20 юни, с цел да вземем верни решения, в това число приемането на наказания, в случай че се удостовери, че се реализира сондаж в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи гръцкият министър председател.
Ципрас съобщи, че всички гърци би трябвало да се усещат изцяло в сигурност, а известието до Анкара е, че " всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и интернационалното право, ще се изправи пред следствията ".
Както беше посочено, мощната позиция на Гърция и Кипър се основава на съюзи, а и тя е била доказана от няколко поредни решения на Европейския съвет, осъждащи нарушаванията на интернационалното право и турската провокация. Те бяха доказани от повишението на престижа и стратегическата роля на Гърция и Кипър, което стана допустимо посредством тристранни и многостранни партньорства в района на Югоизточния Средиземноморие и, несъмнено, от смелата и историческа стъпка за решение на дългогодишния спор с нашите северни съседи, което от своя страна увеличи интернационалната роля на страната ни, съобщи Ципрас.
Според източници от държавното управление, всички събития във връзка с турските дейности в Източното Средиземноморие са били разисквани по време на срещата и е взето решение за идващите дипломатически стъпки в съгласуваност с Република Кипър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР