Да се живее в миналото не е нещо ново нито

...
Да се живее в миналото не е нещо ново нито
Коментари Харесай

Три големи носталгии мъчили българина за век: По Соца, по Царска България и по...Османската империя

Да се живее в предишното не е нещо ново нито през днешния ден, нито единствено за българите, но застаряването на популацията ускорява наклонността към митологизиране на предходни времена, свързани с младостта. 

И с просто око се вижда, че стандартът на живот на масата от българите е по-висок отвсякога точно през днешния ден.

Въпреки това в обществото битуват алогични митологии за някакво златно минало, при което надали не мед и масло са текли от чешмите. 

От момента на влизането ни в Европейски Съюз България е имала приходи на към една трета от междинните в съюза, а през днешния ден те са две трети от междинните в Европейски Съюз. Това значи, че сме наваксали много за тези 17 години. Разбира се, въпреки че съкратяваме дистанцията, продължаваме да сме в дъното на класацията. Именно това предизвика и моята лекция на конференция, проведена неотдавна от Института за пазарна стопанска система. Въпросът е може ли историческият ни опит да ни помогне в сегашната обстановка.

Сред най-добрите периоди е точно днешният - и като качество на живот, и като ползване, уточни доц. Мартин Иванов, обещано пред :.

Други периоди, в които българинът е живял добре, без те да са сравними с днешния, са втората половина на 70-те и първата половина на 80-те години на предишния век, както и десетилетието след края на Голямата меланхолия през 30-те години на ХХ век.

Около тези два интервала прочее има разнообразни митологии - едната е на соцносталгията, а другата - на тъгата по “златните години ” преди Втората световна война.

Третият предходен интервал на добруване обхваща 60-те и 70-те години на XIX век, директно преди Освобождението, разследване от които е и  носталгията по Османската империя, която се появява тук към 1900-ната година.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР