Да се извършва тест за девственост вече е престъпление според

...
Да се извършва тест за девственост вече е престъпление според
Коментари Харесай

Тест за девственост вече се преследва от закона като престъпление в Косово

Да се прави тест за непорочност към този момент е закононарушение съгласно промените в Наказателния кодекс на Косово, утвърдени от държавното управление на Косово на стотното си съвещание на 12 октомври, съобщи организация Косова Инфо.

Чрез обява във Facebook съветникът на министъра на правораздаването Фламур Пирева заяви, че за новото престъпно закононарушение са наложени наказания, тъй като пробата за непорочност се смята за непотребен медицински обзор, посредством който се нарушават съществени човешки права.

Вчера министърът на правораздаването Албулена Хаджиу описа, че решението пробата за непорочност да се трансформира в престъпно закононарушение е зародило след дългогодишни отчети от правосъдна медицина, че доста хора вършат проби за непорочност, оповестява Косова Инфо.

В отговор на деятеля Алтин Хазизай, който свърза този тест с огромното въздействие на религията в Косово, Хаджиу сподели, че пробата за непорочност се прави и в Албания и няма нищо общо с религията.

Хаджиу добави, че увеличението на случаите на домашно и полово принуждение в Косово е обезпокоително, като затова, по думите ѝ, измененията в Наказателния кодекс се одобряват доста добре.

На съвещанието беше утвърден проектозаконът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който стяга наказванията против лицата, приети за отговорни за обезчестяване, полово нахлуване и домашно принуждение.

На конференция след съвещанието министърът на правораздаването на Косово Албулена Хаджиу сподели, че на формалния уеб страница на Съдебния съвет на Косово ще бъде оповестен лист с наказаните за обезчестяване и домашно принуждение лица, който ще бъде наличен за обществеността.

Новите ограничения плануват възбрана за назначението в държавния бранш на наказаните за тези закононарушения за интервал от три до 10 години на всички равнища, както и възбрана за взимане на шофьорски книжки, осведоми косовският онлайн вестник insajderi.org.

Активистите за правата на индивида приветстваха това решение на държавното управление, защото считат, че тези промени в Наказателния кодекс ще оказват помощ за попречване на насилието над дами.

Активистката за правата на дамите Резе Абдулаху акцентира, че измененията в гражданския кодекс ще сведат до най-малко домашното и половото принуждение и ще доведат до по-голяма степен на докладване на такива случаи, с цел да се смекчи теорията " жертвите са отговорни ", пишат още от insajderi.org.

Промените в Наказателния кодекс във връзка с домашното и половото принуждение, като се изключи че предотвратяват, понижават и санкционират справедливо, способстват и за смяна на мисленето и патриархалния метод към явлението. Бавно ще се промени и мисленето, че домашното и половото принуждение са фамилни и персонални проблеми (…) Държавата оживя, с цел да отбрани девойките и дамите, сподели Абдулаху в отговор към вестник " Национале ", представена от insajderi.org.

Министър Хаджиу приказва и за случая с изнасилването на 11-годишното момиче, като сподели, че съгласно нея в тази ситуация с насилието над 11-годишното дете се вижда " неуспехът на системата (правосъдната), която не съумя да го отбрани ".

В началото на септември тази година в Косово се надигна всеобщо отвращение, което прерасна в митинги с претенции за правдивост, отбрана и сигурност за дамите след изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже.

По време на митингите през септември активистката от Колектива за феминистична мисъл и деяние Трина Бинаку, представена от КосоваПрес, заяви, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на обезчестяване на дами, като добави, че " насилието не е единствено тъжна и грозна преживелица, както някои го окачествяват, то е повърхността на систематичното принуждение, на което са подложени всекидневно косовските девойки и дами ". По думите на Бинаку насилването на 11-годишното момиче е тревога за всички, изключително за страната, която по думите й продължава да заема страната на насилниците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР