Да се изправиш срещу безмилостния диктатор, подкрепян от Кремъл, е

...
Да се изправиш срещу безмилостния диктатор, подкрепян от Кремъл, е
Коментари Харесай

Светлана Цихановская: Жената, която се изправя срещу последния диктатор на Европа

Да се изправиш против безмилостния деспот, подкрепян от Кремъл, е сложна задача. Но Светлана Цихановская знае, че свалянето на президента Лукашенко може да бъде единственият й късмет да избави брачна половинка си. Преди няколко години той попадна зад решетките в Беларус.

„ Наистина не желая хората в Беларус да мислят, че са били забравени “, сподели 40-годишната Цихановская по време на бурно посещаване във Англия. „ Ние страдаме и се нуждаем от поддръжка, с цел да спечелим нашата борба. “

Съпругът на Цихановская, Сергей Цихановски, беше задържан през 2020 година, откакто провокира Лукашенко в борба за президентското място. Самият Лукашенко е добре прочут като “последният деспот на Европа ”. Той заема поста в Минск към този момент близо 30 години.

Цихановски беше нарекъл Лукашенко „ хлебарка

Той предприе предизборна акция, включваща шофиране из Беларус с великански чехъл, „ с цел да смачка буболечката “, закачен за покрива на колата му.

След неизбежния му арест, Цихановская, майка, без предходни политически упоритости, взе ненадейно решение да заеме неговото място. Тя се трансформира в единствената вяра на опозицията. Другите мъже противници Лукашенко реши да отстрани. Единият бе задържан, а другият избяга.

Огромни митинги, невиждани в някогашната руска страна, избухнаха, откакто Цихановская загуби. За хората беше явно, че има операция на вота.

Докато службите за сигурност на режима репресираха опозицията, Цихановская  избяга в Европа. Тя бе принудена поради закани от сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които я разпитваха с часове.

„ Казаха ми, че в никакъв случай няма да видя децата си да порастват “, сподели тя, представена от The Times. „ Никой не ме беше подготвил за подобен напън. Ние бяхме младо потомство, което в никакъв случай не беше взело участие в никакви опозиционни придвижвания. “

През 2021 година 45-годишният Цихановски беше наказан на 18 години затвор по обвинявания в образуване на всеобщи вълнения. През февруари към присъдата му бяха добавени още 18 месеца, откакто беше постановено, че не се е подчинил на шефовете на пандиза.

Цихановская не е чувала брачна половинка си от седем месеца и не е сигурна дали той е още жив

Не му е разрешено да получава писма и няма достъп до юрист. През юли се появи слух, че той е умрял в пандиза. Тогава еларуските пропагандни издания разгласиха видео, което сякаш го демонстрира в килията му. Това беше нищожен комфорт.

„ Фалшив ли беше този видеоклип или не? “ пита Цихановская. „ Не знам какво става с него или по какъв начин е. Тази неустановеност е най-лошото възприятие. Не можете да ревизирате. Не можете да пращате известия. Те може и да го изтезават. ”

Съпругът й е един от повече от 1500 политически пандизчии в Беларус. Там обидата на Лукашенко, даже в обществените медии, е престъпно закононарушение. През март съдът осъди Алес Бяляцки, притежател на Нобелова премия за мир, на 10 години затвор по обвинявания във финансиране на митинги. Според Запада този развой е машинация.

Зад решетките е и Мария Калесникова, друга опозиционна фигура. През 2021 година тя беше наказана на 11 години поради митингите.

Близките й описват, че я държат в съвсем цялостна изолираност в опит да я пречупят

Лукашенко, който смята президента Путин за собствен максимален съдружник, се сближи още повече с Москва. Той поволи на Кремъл да разположи тактически нуклеарни оръжия на беларуска територия и да употребява страната като плацдарм за офанзиви против украински градове.

Англия, Европейски Съюз и Съединени американски щати отхвърлят да признаят Лукашенко за законен президент. Литва, където Цихановская живее с двете си деца на 13 и 7 години, отиде още по-далеч и публично я назовава „ беларуския водач “.

Тя е ужасена от лекотата, с която режимът на Лукашенко съумява да заобиколи западните наказания. Разследване от предходната година твърди, че макар глобите на Европейски Съюз против дърводобивната промишленост, Беларус към момента може да изнася дървесина за Европа през Казахстан и Киргизстан.

„ Санкциите биха могли да бъдат най-ефективният инструмент против Лукашенко, в случай че работят вярно “, сподели Цихановская. „ Но няма взаимен метод. “

Тя описа с очевидно отчаяние скорошен диалог с неназован маджарски посланик, който й споделил, че Европа не може да направи нищо повече, с цел да окаже напън върху Лукашенко. Той й декларирал, че тя би трябвало да се откаже от вярата да внесе смяна в размирната си татковина.

„ Но е елементарно да се каже това, в случай че вашите другари и родственици не са в пандиза “, сподели тя.

The Times и Цихановская беседват последно през 2020 година, малко откакто тя влезе в изборната конкуренция. Тогава тя разказа себе си като „ на първо място майка и брачна половинка “. Сега нещата стоят по друг начи.

„ Тогава бях напълно друг човек “, признава тя. „ Стана последователно. Не се трансфорах от стопанка в политик за една нощ. Сега не се усещам политик, почтено казано. Трябваше да изучавам доста. Да стартира от нулата. И то не от книги или в университета, а на бойното поле. “

На въпроса какво би споделила, в случай че успее да изпрати известие до брачна половинка си и другите опозиционери в пандизите, тя въздъхва тъжно

„ Бих им споделил, че търсим благоприятни условия да ви освободим и да потърсим отговорност от Лукашенко за закононарушенията му. Но е мъчно да притеглим внимание към нашата страна, тъй като в света има други рецесии. Но ние се опитваме. Повярвайте ни, опитваме се да създадем каквото можем. ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР