Да се изпълнява законът от Мелта 90 АД, а държавните

...
Да се изпълнява законът от Мелта 90 АД, а държавните
Коментари Харесай

Настояват за контрол на амоняка от ловешко предприятие

Да се извършва законът от " Мелта 90 " АД , а държавните институции да си влязат в правата и отговорностите, и действително да управляват амоняка , упорства Щабът за осъществяване на Общинския проект за отбрана при бедствия на територията на община Ловеч, оповестяват от общинската администрация. 

Щабът е заседавал в понеделник, а решенията му са подбудени от проточилия се във времето проблем с изтичащия амоняк в атмосферния въздух . Въпреки че в ловешкото дружество е почнал ремонт, течът към този момент над месец държи в напрежение обществеността. Сигнали за изострен аромат имаше и през последното денонощие, показват от общинската администрация. 

Собственикът на предприятието Андрей Тенев присъстваше на съвещанието на щаба, като малко преди този момент внесе документално пояснение. Напрежението в обществото идва от „ непросветеност на локалната власт и заради публицистите, както и от некомпетентната аудитория “, написа Андрей Тенев. Въпреки обещанията му, той към момента не е показал проект на ремонтните действия, график и отговорници за процеса, се споделя още в прессъобщението на общината.

„ Ако някой ми подреди да спрем инсталацията, той би трябвало да поеме и отговорността, че звук и половина амоняк ще излязат в атмосферата над града - тогава може да спрем “, отговори Андрей Тенев на въпроса по кое време ще спре работа. Около 30 % от наличното количество не може да се източи на практика, твърди притежателят.

Компетентните органи по случая са Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, и Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) - Враца. 

Кметът Корнелия Маринова дефинира държанието на притежателя като безусловно неприемливо, " тъй като ни прави заложници на една рискова апаратура, която основава драма в града ".

Освен това кметът уточни, че ще изпрати писмо до Министерството на стопанската система и промишлеността с гледище за решителни дейности по осъществяване на издадените заповеди и по повод на  активността на ДАМТН, която управлява съдовете с амоняк. Въпрос е и кой дава отговор и управлява тръбопроводната апаратура, и има ли законово избрани органи за това? Ако няма, да се подхващат незабавни ограничения в законодателството , прибавят от администрацията.

Храните от хладилника към този момент са изнесени , има поредност от заповеди за прекъсване, те се апелират, само че това не стопира тяхното осъществяване.

По време на съвещанието на Щаба стана известно още, че  задълженията на „ Мелта 90 “ АД към Община Ловеч датират от 2010 година и възлизат на 260 хиляди лв. , и още 230 264 лв. - с изтекла безспорна отминалост , осведомят от общинската администрация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР