Да се изготви електронна платформа, снабдена с интерактивна карта, за

...
Да се изготви електронна платформа, снабдена с интерактивна карта, за
Коментари Харесай

Пчелари настояват за изготвяне на електронна платформа с интерактивна карта



Да се изготви електронна платформа, снабдена с интерактивна карта, с цел да бъдат навреме осведомени пчеларите за идно напръскване на нивите. Това предложение направи Мартин Петров от съдружие „ Пчела “ на среда сред негови сътрудници и аграрни производители, проведена от регионална дирекция „ Земеделие “ в Добрич. Поводът за срещата е следващия всеобщ мор на пчели в Добричко.
По данни на шефа на дирекцията Десислава Иванова изцяло са унищожени 90 пчелни фамилии в региона на курорта „ Албена “ и още 150 в село Пчелник. Натровени пчели има и в землищата на още три обитаеми места, където провалянето е сред 30 и 70 на 100 от медоносните инсекти. Причините са главно поради закъснения при оповестението на действия, свързани с отнасяне на земеделските площи, а в някои случаи въобще липсват уведомления от фермерите, не се съблюдават и часовете за напръскване против вредители. При инспекциите са открити и нерегистрирани пчелари, сподели още Иванова. Друг проблем е, че при мор на пчелите, пчеларите отхвърлят да изпращат проби за проучване поради високата цена.
Нерегистрираните аграрни производители не могат да бъдат обхванати и глобени, а те също пръскат посевите си, съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Такива, по думите му, са овощари и производители на етерични култури и напомни, че площите с лавандула в региона непрестанно се усилват и към този момент са към 70 000 дка.
На територията на Добричка област са регистрирани 1276 пчелина с 88850 пчелни фамилии. /actualno.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР