Да се готвим за бедствия в хубаво време, призова премиерътОбщо

...
Да се готвим за бедствия в хубаво време, призова премиерътОбщо
Коментари Харесай

Правителството отпуска 3 млн. лв. на Хайредин за язовирите

Да се готвим за бедствия в хубаво време, прикани министър председателят


Общо 3 милиона лв. отпуска държавното управление за язовирите в община Хайредин. Това разгласи министър-председателят Бойко Борисов по време на изключително съвещание на Министерски съвет за разискване на ограничения за гарантиране на сигурността на популацията по отношение на рисковете, основани от препълването на язовири.

“С разпореждане през днешния ден ще дадем 3 млн. лв. на Хайредин да отидат да вършат язовирите. Само че те до момента в който ги създадат, ще би трябвало да минат през публични поръчки, ще имат още години, ще дойдат, ще ги апелират и до тогава страховете на хората стоят, и това го вършим години наред ”, разяснява министър председателят на съвещанието.
По думите му това, което го вбесява най-вече е, че слуша само по какъв начин нещо не можело да стане, тъй като трябвало особено разпореждане, което не можело да се направи, тъй като било в прорез с публичните поръчки.

“Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, след това е възстановявана. Другата спешно правена, преливникът не работел ”, разясни Борисов и добави – “какво толкоз комплицирано има на тези уреди, това са кранове, които се поддържат в редовност ”.

По време на съвещанието на Министерски съвет министър председателят настоя въпросът с язовирите да бъде решен оптимално най-бързо, защото от няколко години насам се говорило едно и също и никакви дейности не били вземани. “Най-малкият проблем в тази ситуация са парите. Въпросът е по какъв начин да го създадем неотложно. Вече най-малко имаме конструкция, която следи кое е предаварийно и спешно положение. Хората какво си мислят като видят, че язовир е в предаварийна обстановка – незабавно стартират да се плашат, тъй като няколко пъти ставаха наводнения ”, разяснява министър-председателят.

Той съобщи, че държавното управление прави доста, само че резултатът бил доста дребен. “Колегите споделят, че даже не е дефинирано тъкмо какво е язовир. Има доста микро язовирчета, които с дъждовете се пълнят и по-късно основават проблеми ”, разясни Бойко Борисов.

Премиерът разгласи също, че е добре да стартираме да се подготвяме за бедствия в хубаво време, а не когато е настъпило бедствието. Той подсети, че в страна има 7000 язовира, а съгласно представители на локалната власт, някои от тях са неизползваеми или ненужни.

Директорът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” гл. комисар Николай Николов:


Рисковата обстановка на „ Рогозен 1 “ е преодоляна


Внимателни сме, следим нещата, с цел да предотвратим човешки жертви

 Главен комисар Николай Николов (пред микрофона) разгласи, че не се чака преливане на реките в страната. Главен комисар Николай Николов (пред микрофона) разгласи, че не се чака преливане на реките в страната.
Рисковата обстановка на язовир „ Рогозен 1 ” е преодоляна. Това сподели на ексклузивен брифинг в Министерски съвет шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” основен комисар Николай Николов.

„ От 00.00 часа до 6.00 сутринта равнището на язовира е паднало с 28 см. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата и прекачване в долния язовир, и наливането на скална маса дадоха резултат ”, добави той.
Думите на Николов са във връзка бедственото състояние в община Хайредин поради преливащия „ Рогозен 1 ” в продължение на няколко дни от изобилното снеготопене.

Според основния комисар равнищата на всички реки в страната задържат прииждане, към момента под код червен. „ Внимателни сме, следим нещата, с цел да предотвратим човешки жертви. Всички сериозни точки се следят, с цел да можем навреме да предупредим застрашените хора ”, посочи Николай Николов. „ Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта равнището е вдигнато с 6 см. До обяд чакаме да доближи своя най-много, който ще бъде с 40 см по-ниско от рисковата кота на преливане. Не считаме, че има проблеми за популацията ”, сподели още той.

Според основния комисар не се чака преливане на реките в страната, все пак организацията на държавното управление, регионалните шефове и на кметовете на обитаеми места продължава.

Предложение на Емил Караниколов


Държавата да поеме ръководството на оборудванията


До сряда приготвят нов законопроект

 Емил Караниколов Емил Караниколов
Държавата да поеме ръководството на язовирите в регионите, където общините не могат да се оправят. Това предложение направи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на изключителното съвещание на Министерски съвет.

„ Министър-председателят разпореди на няколко министри до сряда да приготвят законопроект за промени на няколко закона, най-вече в Закона за водите, с цел да бъде дадена опция на общините в къс период да изразят своето мнение дали могат да ръководят язовирите, които са тяхна благосъстоятелност. В случай, че те не могат да извършат това нещо, язовирите ще бъдат прехвърляни в ръководство на страната ”, съобщи Караниколов.

Той добави, че имат намерение да основат конструкция или съществуваща сега такава, в която да преминат тези язовири за ръководство. „ Тя ще се занимава надлежно и с ремонтните действия на язовирите, стените и всичките уреди, за недопускане на произшествия за популацията на България ”, изясни още министърът на стопанската система.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР