Да се допълни понятието действителен стаж“ предлагат депутати от ДПС

...
Да се допълни понятието действителен стаж“ предлагат депутати от ДПС
Коментари Харесай

Предлагат промени в стажа за пенсия

Да се добави понятието „ автентичен стаж “ оферират депутати от Движение за права и свободи с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани в Народното събрание.

Това не е първият път, в който депутати оферират да се промени понятието „ автентичен стаж “, когато става въпрос за пенсиониране на хора при недостигащ стаж. В момента законовото условие за придобиване на право на пенсия за хората, които нямат задоволително стаж, е възраст 66 години и 10 месеца за мъжете и дамите, както и 15 години автентичен застрахователен стаж.
 
Вносителите на измененията обаче показват, че „ автентичен стаж “ значи фактически прослуженото време по трудово или  служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение или е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, както и времето, през което човек е подлежал на наложително обезпечаване за своя сметка и внесъл дължимите осигурителни вноски.
 
„ Безспорно е, че постоянната наборна военна работа не основава трудово правно отношение, само че тя е била законово обвързване за всички, подлежащи на наборна работа. Затова обяснението, че тя не може да се зачита за автентичен стаж е лишено от правно съображение “, показват депутатите от Движение за права и свободи.

Те припомнят, че времето на наборната послужвам се признава за стаж при пенсиониране при останалите случаи, което е неравнопоставеност за една група от хора.

Предлага се също по този начин да се признава за трудов стаж времето, през което хората, които са били репресирани, са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане, както и времето, през което тези хора не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани.

Социалното министерство срещу промени в стажа, който се признава за пенсия

Законопроектът планува към 3000 средногодишно новоотпуснати пенсии по този ред. Средният размер на получаваните за 2021 година по този ред пенсии е 314,50 лв..
 istock istock
Средномесечно спомагателният разход се чака да бъде в размер на 629 000 лв.. На годишна база се чака разноските да се усилят със 7,5 млн. лв., показват в претекстовете си депутатите. Според тях при бюджет на фонд „ Пенсии “ за 2022 година от 14,4 милиарда лв., става въпрос за сума, която няма да заплаши финансовата непоклатимост на Държавното публично обезпечаване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР