Да се дигитализира имотният регистър управляван от Агенцията по вписванята,

...
Да се дигитализира имотният регистър управляван от Агенцията по вписванята,
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията ще дигитализира имотният регистър

Да се цифровизира имотният указател ръководен от Агенцията по вписванята, гласоподаваха на първо четене депутатите в четвъртък с промени в Закона за кадастъра и имотния указател. 

Внесеният законопроект от Министерския съвет получи 153 гласа " за " и нито един " срещу ".

В базата данни на имотния указател ще влязат специфични електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. По този метод всичко, което се води на хартия, ще се води и в електронна форма. Според законопроекта дигитализацията на хартиения списък би трябвало да завърши до 30 юни 2026 година, като би трябвало да бъдат сканирани над 40 млн. страници.Това е  значима стъпка, обвързвана с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност.

Законодателната промяна бе планувана още през 2000 година, като системата на вписванията трябваше да премине от лична към действителна, т.е. не по персони, а по парцел. Имотният указател, с изключение на на хартия, трябваше да се води и в електронен формат. Реформата обаче не бе осъществена и сега вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия.

В службите по вписванията съществува голям списък от вписани актове на книжен притежател за интервала от 1900 до 2009 година, който би трябвало да бъде цифровизиран. При осъществено броене през 2018 година на архивните масиви, които са само на книжен притежател, същите възлизат на почти 40 610 656 страници, се показва в претекстовете към законопроекта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР