Да се даде възможност на полицията да образува досъдебни производства

...
Да се даде възможност на полицията да образува досъдебни производства
Коментари Харесай

Рашков иска МВР да води разследвания и без прокуратурата

Да се даде опция на полицията да образува досъдебни производства без това деяние да минава през прокурор. Тази концепция стартира пред парламентарната вътрешна комисия МВР-шефът Бойко Рашков. Той се аргументира, че има редица каузи, по които прокуратурата съзнателно не работи, а полицията няма опция да образува дело. Затова прикани да се върне тази опция, съществувала в Наказателно-процесуален кодекс допреди 13-14 години.

Ние им пращаме материали, те мълчат

Според Рашков сега положението на прокуратурата е сериозна спънка пред следствията. Той неведнъж е подлагал на критика държавното обвиняване поради бездействието му по редица каузи – и такива за пазаруване на гласове, и такива за корупция.

" Приключили сме предходната година есента един епизод от сагата автомагистрали. Изпратили сме материалите, до ден сегашен няма отговор от прокуратурата. Няколко са такива случаи, които основават подозрения за доста неща ", уточни Рашков.

Той добави, че сега служител на реда може да образува досъдебно произвеждане единствено в неотложни случаи. Това лимитира работата на Министерство на вътрешните работи. Трябва да се даде пълномощие да се образува дело във всички случаи, като то се рапортува на съответния прокурор.

Структурата може да олекне

Има хрумвания за изваждане на две значими структури от Министерство на вътрешните работи, сподели още Рашков. Това са основната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населениет “ (ГДПБЗН), както и МВР-болница. Именно тези хрумвания провокираха недоволството на полицейските синдикати, които настояха за незабавна среща с премиера Кирил Петков.

Според Рашков обособяването на ГДПБЗН в обособена организация е нейното бъдеще.

" Тя да стане независима държавна организация като се въоръжи със модерна техника, в това число с летателни средства - хеликоптери и за избавяне, и за пожарогасене, каквато процедура има в доста цивилизовани страни ", изясни той.

Идеята за болничното заведение пък е тя да премине към министерството на опазването на здравето. Според Рашков по този начин Министерство на вътрешните работи ще бъде разтоварено от несвойствени функционалности и ще се понижи съставът. По думите му по този начин системата ще олекне и ще стане по-гъвкава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР