Да сбъднеш мечтата си и да отидеш при дядо Коледа

...
Да сбъднеш мечтата си и да отидеш при дядо Коледа
Коментари Харесай

Вълшебен ден: Да си направиш елфи с Дядо Коледа

Да сбъднеш фантазията си и да отидеш при дядо Коледа на Полярния кръг. Да му зададеш всички въпроси, които те вълнуват, да се сгушиш в него и даже да си направиш " елфи ". Малкият кореспондент Ирина Атанасова тогава е преди малко навършила 10 години. Пет години по-късно тя си спомня за тази незабравима среща, запечатана във кино лентата на Българска национална телевизия " Вълшебен ден. Малките кореспонденти при дядо Коледа в Лапландия ".




Мечтайте! Правете дълги описи с стремежи, изключително за Коледа. Не се тормозете да летите с фантазиите си. Но дано желанията ви да са нематериални, тъй като насладата от сбъдването им е голяма. Понякога получавате подаръците, тъкмо когато не очаквате.

Така се случи и с мен. В един студен ден на 2016 година дойдох пред къщата на Дядо Коледа в Лапландия. Не можех да допускам, Старецът беше чул желанията ми. Няколко години поред в писмата до него с изключение на играчки, постоянно добавях молба да си направя селфи с него и Рудолф. В коледните нощи се пробвах да не задрямвам, с цел да успеем да се снимаме дружно. Но в никакъв случай не се получаваше!

Но да знаете, че когато мощно вярвате в тях, желанията се сбъдват! Оказа се, че не едно и две селфита ще си направя с Дядо Коледа, а ще имам опция за дълго изявление с него. В Лапландия дойдох като дребен кореспондент на Българска национална телевизия. Заедно с още три деца – Ина, Светльо и Лидия, която тогава представяше България на детската Евровизия, трябваше да създадем филм за Дядо Коледа. Независимо, че бяхме натрупали много опит като дребни кореспонденти, за нас магията на малкия екран се разкри по тези снежни земи. След дълги диалози с помощниците на Дядо Коледа продуцентката Геновева Радева беше прецизирала всеки подробност от снимачния проект, като старши кореспондент Диана Тодорова непрекъснато ни даваше скъпи препоръки, а операторът Недялко Данов самоотвержено преследваше с камерата северни сияния, арктически зайци и запечатваше в фрагменти хубостта на Лапландия.



Ако се чудите дали приказките са единствено в книгите, не – те съществуват и в действителността. Поне такова е чувството в тази северна точка на Земята. Вълшебството на Лапландия стартира да ни се разкрива още от въздуха. Северното зарево закачливо ни се показваше, до момента в който пътувахме със самолета към Рованиеми /столицата на областта/.

Първото нещо, което научих при идването ни, е че в този регион е цялостно с елфи. Но те не са идентични, дават отговор за разнообразни неща. Има даже елфи на сауната. И естествено с очите на 10-годишно дете, аз ги виждах на всички места. Вярно се оказа и изказванието от туристическите пътеводители, че в Лапландия коледният дух в никакъв случай не си потегля. Всеки там се пробва да го запази и да болести колкото може повече хора с празнично въодушевление. Топлият чай и домашните бисквити ловко укрепват това чувство.

Ако обичате да се пързаляте, сигурно ще завидите на локалните деца. Основната дисциплинираност, която практикуват по спорт в учебно заведение, е пързаляне с шейни. И още нещо, което ще се хареса на децата – в Рованиеми никой няма да ви сгълчи, в случай че внезапно ви се прииска да се потъркаляте в снега. Той е кристално чист и във допустимо най-белия цвят, тъй че евентуално и възрастните се изкушават да падат в него. Но не мислете, че децата в Рованиеми единствено се забавляват. Те имат и отговорности – да се грижат за елените и да оказват помощ в коледното село.

А същинското чудо е точно там – в коледното село. Точно на Полярния кръг. В селището на Дядо Коледа има всичко, без което не можем в актуалния живот – заведения за хранене, кафенета, магазини, молове. На пръв взор наподобяват като традицонните, само че и те са заредени по някакъв необикновен метод с коледния дух. В офиса на Дядо Коледа в действителност работят на бързи обороти. Но напрежение няма, тъй като всички там са приели да са посланици на празничния дух.



Ако се чудите дали в миналото сте попадали на същинския Дядо Коледа, ще ви кажа, че той е наедрял, доста наедрял. Брадата му е дълга, на леки къдрици. Помощниците му казаваха, че от време на време Старецът я поддържа с маша. /но не знам дали не е просто шега/. Погледът на Дядо Коледа е бездънен и доста топъл. Изслушва деликатно. Гласът му е компактен и другарски.

Изключително ученолюбив е, знае невороятни истории и е другар с доста известни хора. По стените в офиса му беше цялостно със фотоси на международни водачи и звезди. Дали това е индивида, който сте срещали по Коледа, може да ревизирате във кино лентата, който направихме - „ Вълшебен ден ". Ще научите доста секрети за положителния Старец, за елфите, за Лапландия и елените. Ще разберете даже трикове за справяне с минусовия мраз. Съветите са на хора, които живеят оттатък Полярния кръг. И в случай че към момента не сте си създали лист с стремежи, започнете да записвате фантазиите си.

Задължително си пожелайте чудо!

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР