Да съсипваме собствената си държава, за съжаление, е стара българска

...
Да съсипваме собствената си държава, за съжаление, е стара българска
Коментари Харесай

Незаконна сеч на Витоша е засегнала критично застрашен вид


Да съсипваме личната си страна, за жалост, е остаряла българска традиция. Правим го и с мятане на отпадъци където ни падне, и нападателно шофиране, и с пропадане на парламентарни съвещания с „ възрожденски “ простащини и викове, тъй като някой от Кремъл е поръчал. Правим го и със сечене на дървета – с тях си пълним печките или ги бичим на дъски, с които след това си строим барбекюта на покриви или бараки за кокошките. А след нас – и потоп.

Този път противозаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично заплашен тип. Сечта е разкрита при постоянен обход на територията, посочи пред Десислава Гюрова, главен специалист в Политическа партия „ Витоша “.

„ Редом с дървета като бук, бреза, смърч беше открито, че са отсечени 4 индивида 5-тичинкова върба. Този тип се среща само на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус „ сериозно заплашен от изгубване “. Освен това е и в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие. Това е един от най-ценните и редки типове, които притежаваме “, сподели Гюрова и добави, че дирекцията на парка организира нарочни мероприятия за подкрепяне на популацията на този дървесен тип.

Отсечените дървета са на възраст към 20 години. Състоянието им демонстрира на специалистите, че са отсечени преди към седмица. При това стволовете са оставени на мястото на действието.

В региона на сечта има осведомителна алея, която осведомява посетителите какъв брой е скъп този тип, посочи Гюрова.

Най-вероятно става въпрос за вандалска демонстрация на територията на парка, посочи в предаването „ Хоризонт до обед “ инж. Дарин Ковачев – основен горски контрольор в дирекцията на Природен парк „ Витоша “. Според него не се следи наклонност за увеличение на противозаконната сеч. Ние пък ще си позволим да се усъмним – вандалите не носят моторни триони в гората, с цел да режат за наслаждение.

Годишно паркът „ Витоша “ се посещава от над 3 милиона души. Повечето от тях не се държат като отвързан добитък. Но, уви, има и такива – и в гората, и в Народното събрание.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР