да разследва предполагаемия геноцид и военни престъпления от страна на

...
да разследва предполагаемия геноцид и военни престъпления от страна на
Коментари Харесай

Ирак гони мисията на ООН, разследваща престъпления на Ислямска държава

да проверява хипотетичния геноцид и военни закононарушения от страна на " Ислямска страна ", е принудена прибързано да прекъсне активността си , оповестява " Ройтерс ".

Причината е утежняване на връзките ѝ с иракското държавно управление.

Закриването на задачата на Организация на обединените нации, основана през 2017 година, идва съвсем десетилетие откакто екстремистката формация извършваше офанзиви в Сирия и Ирак и във време, когато доста от жертвите на " Ислямска страна " към момента живеят разселени в лагери и копнеят за правдивост.

" Работата свършена ли е? Все още не, това е пределно ясно ", съобщи Кристиан Ричър, началник на проверяващия екип на Организация на обединените нации за поощряване на отговорността за закононарушения, осъществени от ИДИЛ (UNITAD).

" Нуждаем се от повече време. Ако погледнете крайната дата септември 2024 година, няма да успеем да приключим всички линии на следствие ", нито други планове, като основаването на централен списък за милиони доказателства, означи той.

През септември предходната година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации възобнови мандата на задачата единствено за една последна година по искане на Ирак.

Международните поддръжници и спонсори на UNITAD чакаха работата ѝ да продължи още няколко години.
 „ Ислямска страна ” се реорганизира в Ирак
„ Ислямска страна ” се реорганизира в Ирак

ДАЕШ се реорганизира и офанзивите на групировката се усилват

Критиците на решението на Ирак да приключи задачата настояват, че това ще попречи на напъните да бъдат подведени под отговорност повече членове на ИДИЛ , откакто UNITAD способства за минимум три присъди по обвинявания в геноцид и други интернационалните закононарушения в Германия и Португалия.

Те също по този начин считат, че това слага под подозрение уговорката на Багдад да държи членовете на " Ислямска страна " виновни за сходни закононарушения в страната във време, когато по-голямата част от присъдите в Ирак се издават просто за участие в терористична организация, а не за съответни закононарушения, като полово принуждение или иго.

От позиция на Ирак UNITAD към този момент не е нужна и не е сътрудничила сполучливо с иракските управляващи, съобщи Фархад Алаалдин, консултант по външните работи на министър-председателя.
 Ислямска страна пое отговорност за атентат в Ирак
Ислямска страна пое отговорност за атентат в Ирак

Атакувани бяха служители на реда

" Според нас задачата завърши, ние оценяваме свършената работа и е време да продължим напред ", уточни той и означи, че задачата " не отговори на многократни претенции за шерване на доказателства " и в този момент би трябвало да го направи, преди да бъде закрита.

UNITAD беше основана, с цел да помогне на Ирак да държи членовете на ИДИЛ виновни за интернационалните закононарушения - геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Ирак обаче не е приел законодателство, което да се случи в страната, оставяйки UNITAD " в позиция на изчакване ", разясни Ричър.

Освен това UNITAD отхвърли да показа с иракските управляващи събраните доказателства заради използването на на смъртното наказване в страната, което опонира на политиката на Организация на обединените нации, разясниха шестима души, осведомени с работата на задачата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР