Да разгледаме три хипотетични жени в средата на 70-те години,

...
Да разгледаме три хипотетични жени в средата на 70-те години,
Коментари Харесай

"Социалната слабост" е свързана с рискове за здравето на възрастните хора

Да разгледаме три хипотетични дами в средата на 70-те години, които живеят сами в идентични стопански условия и имат идентични болести: диабет, артрит и високо кръвно налягане.

Г-жа Грийн остава у дома през множеството време и от време на време изкарва по една седмица, без да се вижда с хора. Но тя поддържа честа връзка по телефона с другари и родственици и посещава виртуален курс с дискусионна група от близкия лицей.

Г-жа Смит също остава у дома, само че рядко беседва с някого. Загубила е контакт с другари, спряла е да върви на черква и прекарва по-голямата част от времето си в гледане на телевизия.

Г-жа Джонсън има необятен кръг от другари и претрупан график. Тя постоянно се разхожда със съседите си, два пъти седмично е доброволец в локалното учебно заведение, върви на черква и поддържа близки контакти с децата си, които не живеят наоколо.

Три групи обществени условия, три равнища на риск, в случай че дамите паднат, получат пневмония или съществено влошат здравословното си положение.

Експертите допускат, че от дамите госпожа Джонсън ще има най-голяма възможност да бъде откарана до доктор или да бъде посетена в болница. Няколко души могат да ревизират положението на госпожа Грийн и да провеждат помощ, до момента в който тя се възвръща.

Но е малко евентуално госпожа Смит да получи огромна помощ и е по-вероятно да се оправи по-зле от останалите, в случай че здравето ѝ стане проблематично. Тя е това, което някои специалисти назовават " обществено уязвима " или " обществено слаба ".

Социалната уязвимост е разследване от физическата уязвимост - набор от уязвимости (включително уязвимост, безсилие, непреднамерена загуба на тегло, бавност и ниска физическа активност), за които е потвърдено, че усилват риска от рухвания, неработоспособност, хоспитализация, неприятни хирургически резултати, постъпване в старешки дом и по-ранна гибел при възрастните хора.

По създание хората, които са физически слаби, имат по-малко физиологични сили и понижена биологична дарба да се възвръщат след болест или пострадване.

Социалната уязвимост способства за уязвимостта на възрастните хора

Социално слабите хора също имат по-малко запаси, само че по разнообразни аргументи - те нямат близки взаимоотношения, не могат да разчитат на помощ от другите, не са дейни в публични групи или религиозни организации или живеят в квартали, които не са безвредни, наред с други условия. Освен това обществената уязвимост може да включва чувство за липса на надзор върху живота или за обезценяване от страна на другите.

Много от тези фактори са свързани с неприятни здравни резултати в по-късна възраст, дружно с по този начин наречените обществени детерминанти на здравето - невисок социално-икономически статус, неприятно хранене, несигурни жилища и недосегаем превоз.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР