Да разберем повече за царицата на зърнените култури“ – елдата

...
Да разберем повече за царицата на зърнените култури“ – елдата
Коментари Харесай

Елда – царицата на зърнените култури

 елда

Да разберем повече за „ царицата на зърнените култури “ – елдата (гречката):

Елдата, наричана още гречка, е неповторимо растение. Непретенциозна в процеса на узряване, дава отлична годишна продукция без каквито и да е торове и сама се „ оправя “ с плевелите, които просто не порастват към нея.

Непретенциозното растение гладко минава в скромен хранителен артикул.

Елдата се готви елементарно и се съчетава на практика с съвсем всичко: сухи плодове, свежи плодове, мляко, месо, орехи, зеленчуци или гъби.

Елдата е екологично чист артикул. Заради това не би трябвало да се вълнувате за нейното качество, а по време на нейния напредък не са належащо безусловно никакви торове. Всичко това прави гречката в действителност естествен и потребен артикул без никаква химия.

Елдата усъвършенства настроението. Доказано е, че използването на каша от нея усъвършенства психоемоционалното положение, работата на основния мозък, и несъмнено, чудесното въодушевление.

Елдата ни изпълва с витална сила. В Индия и Китай се смята, че благодарение на елда може да се влияе върху био точки в организма, по тази причина като профилактика на разнообразни болести се поучава да се върви по килим, върху който е разсипана гречка.

Елдата оказва помощ против бодърствуване. Именно с елда са цялостни специфичните възглавници против бодърствуване.

Елдата е скъп източник на протеин. В нея се съдържат 18 незаменими аминокиселини, а белтъчините й са близки по състав до уравновесените протеини на кокошите яйца. Освен това, елдата се усвоява доста по-лесно от месните артикули поради своя растителен генезис.

Гречката се явява част от националната кухня на Япония. Именно там от гречка се създава юфката „ соба “, която се употребява с известност в доста японски заведения за хранене.

Елдата не би трябвало да се смесва със захар. За страдание захарта обезврежда всичките й потребни свойства и в случай че сте чак подобен буен лщбител на сладкото, може да я замените с мед. Но по-добре избягвайте всевъзможни сладки съставни елементи.

Елдата е идеална за диети. Интересното е, че концентрацията на витамини и минерали в гречката е 1,5-3 пъти повече, в сравнение с във всички други зърнени култури.

Всички тези потребни субстанции оказват помощ да се форсира обмяната на субстанции, което води до загуба на тегло, а тялото се отървава от всички непотребни течности. Именно по тази причина елдата е толкоз известна измежду диетите.

Елдата съдържа три от осемте нужни на организма аминокиселини (треонин, лизин, триптофан), поради което се явява незаместим артикул за тези, които по някаква причина не използват месо или го използват в минимални количества.

Покрай аминокиселините гречката съдържа и разнородни витамини от групата РР, витамин Р (рутин),  оксалова, ябълчна, малеинова и лимонена киселина. Витамините укрепват кръвоносните съдове, съхраняват и усъвършенстват тяхната разтегливост, понижават пропускливостта.

Специално внимание заслужават и съдържащите се в елдата липотропни субстанции. Тяхната функционалност е да пазят черния дроб от проблеми (в частност, пораждане на цироза), усъвършенстват сърдечно-съдовата система и работата на задстомашната жлеза.

Употребата на елда оказва благопирятно влияние върху равнището на захарта в кръвта. Нивото се покачва гладко, без рискови за здравето скокове.

Елдата разкарва от организма нездравословния холестерол, което е изключително значимо за възрастните хора. Именно с възрастта в съдовете се усилва количеството холестеролните плаки, което води до понижаване на пропускливостта, понижаване на притока на кръв в мозъка и до по-сериозни последици.

Заедно с холестерола елдата почиства и токсините.

Наличието на желязо в зърната елда оказва помощ на хората, страдащи от анемия.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР