Да проведеш 15 търга на газовата борса и да продадеш

...
Да проведеш 15 търга на газовата борса и да продадеш
Коментари Харесай

Борсовите неудачи на Булгаргаз

Да проведеш 15 търга на газовата борса и да продадеш за година под 1/3 от предлаганите количества, тъй като цените им са по-високи от тези на контролирания пазар или от цените в останалите сегменти на свободната търговия! Звучи като анекдот или бойкот..., само че това е действителността за държавния газов снабдител " Булгаргаз " към днешна дата. По-сериозният въпрос, на който не се дава отговор към този момент, е: Какво прави сдружението с неосъществените на свободния пазар размери, които е поискало от своя снабдител – съветската " Газпром ", и има обвързване да заплати поръчките, без значение дали ги употребява.

Всичко потегля с гръмките лозунги на ръководещите от лятото на предходната година, когато взеха решение да основат газова борса, ръководена от сдружението " Газов хъб Балкан " – дъщерно на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ". С претекста конкуренция, облекчаване на потребителите и реализиране на ниски цени, законово бе решено " Булгаргаз " да продава на тази платформа част от своите размери съветски газ. За 2020 година количество бе 7 % от потреблението в страната през 2019 година За идващите четири години наложителните квоти последователно нарастват: 13.5 на 100 от потреблението през миналата година, 20% и 27.6%, с цел да станат 35% през 2024 година

Продадени с тъга едвам 74 млн. от 222 млн. куб. м

В първата сесия на газовата борса при започване на предишния декември " Булгаргаз " предложи 222 млн. куб. м. От тях или 25 на 100 от оповестените количества. Една година и 14 търга по-късно са изтъргувани общо 73.9 млн. куб. или 32.29 на 100 от количествата, които " Булгаргаз " е задължен да предложи на газовата борса , сочат данните на " Газов хъб Балкан ", предоставени на Mediapool.

За последно държавният снабдител е предложил останалите малко над 148 млн. куб. м в търга от програмата за освобождение на негов газ през 2020 г, извършен на 9 ноември. Към тези размери не е имало никакъв интерес, споделиха от " Булгаргаз " пред Mediapool. Сега сдружението има право да ги предлага и в последващи търгове от програмата за 2020 година и по-късно би трябвало да търси по какъв начин да ги осъществя на пазара. " С оглед късия интервал, оставащ до края на 2020 година, опцията за реализация на количествата е дребна ", признаха от газовия снабдител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР