Да припомним, че Живко Ботев е първият български продуцент, който

...
Да припомним, че Живко Ботев е първият български продуцент, който
Коментари Харесай

В екипа на режисьора Пален Карталов се появи продуцентът Живко Ботев

Да напомним, че Живко Ботев е първият български продуцент, който съумя да вземе правата за мюзикъла „ Сънсет булевард”, изигран предходната година на сцената на Музикалния спектакъл пет дни преди премиерата му на Бродуей. Пак посредством него успяхме да забележим на българска сцена тази пролет истинския театър „ Христос - суперзвезда” със самия артист Тед Нийли в основната роля. Живко Попов е живял 17 години в Лондон, там е учил актьорство и постановка, там е взел участие в мюзикъли и самичък е правил постановки. Канен е в Канада и Италия за музикални планове. Българинът е привързан към мюзикъла, сложил си е цел да го присади на родна сцена и то посредством най-високите достижения в жанра. А кои са образците? Тези, които се играят в Лондон и на Бродуей в Ню Йорк.

Продуцентът Живко Ботев се надява,
че положителният усет за музика у младите ще цялостни залата


- Дни ни разделят от премиерата на мюзикъла „ Мамма мия” на сцената на Националната ни опера? Как стана, че започнахте да работите в тандем с учен Пламен Карталов?
- Идеята е да притеглим младата аудитория в Националната опера. С Пламен Карталов се срещнахме на един банкет. С жена ми, оперетната певица Деница Шопова, таман се бяхме върнали от Лондон и бяхме щастливи, че успяхме да получим правата за представлението на „ Сънсет булевард” от офиса на компанията на царя на рок-операта барон Андрю Лойд Уебър. Само се спогледахме с Деница и към този момент знаехме, че няма различен, който би сложил най-успешно в Музикалния спектакъл мюзикъла „ Сънсет булевард”. Спряхме се при Пламен К арталов и незабавно му казахме за предлагането да стане режисьор на постановката в Музикалния спектакъл. А както всички знаем, той няма загради в своята продуктивност и макар заетостта си в Националната опера напряко се зарадва.
– Да, известно е, билетите за всички представления на „ Сънсет булевард” бяха изкупени още през зимните месеци...
- Така стартира взаимната ни работа. Той направи преведеният от мен „ Сънсет булевард”, аз пък докарах по-късно истинските продукции „ Историята на Саймън и Гарфънкъл” и „ Исус Христос Суперзвезда”. Преди пет седмици Карталов ме предложения в екипа си в Националната опера, а аз не мислих дълго – одобрих. Съвпадат ни усетите, а и двамата сме малко луди. Да работиш с най- сполучливата българска арт институция, Националната опера и балет, си е напряко привилегия.

- Защо американските мюзикъли имат такава голяма аудитория?
- Всяко време си има своя театрален изказ – в 18 и 19 век операта е доминирала, 20 век е векът на киното и зараждането на мюзикъла, а през днешния ден той е безапелационния победител в света на шоу бизнеса. А мюзикълите не са единствено американски. Най -модерните са английски и френски по авторство. Американците просто ги реализират доста сполучливо.

- От какво идва привлекателната им мощ?
- Съвременни са по сюжет и звучене. Близки до хората и съвършено разбираеми. Те са най положителната еманация на поп културата.

- Чувала съм след следващия мюзикъл по какъв начин доста хора да си припяват мелодии от него..Все отново би трябвало да има на първо време отличен композитор. Надявате ли се у нас да се появи подобен?
- Всичко по реда си - първо да научим феновете да ги обичат и чакат, а по-късно напълно скоро следва да се възпламенят и родните композитори. Има към този момент няколко не неприятни опита.

- Как ще накарате младите да вървят на представленията?
- Със мелодии и тематики близки до усета им. Друг метод няма.

- С вашата жена Деница Шопова имате идентични възгледи по отношение на предлагането на хубава музика и спектакли, които да се трансфорат в част от живота на нашите огромни градове? Как да стане това без да се чува непрекъснатия припев " няма пари "?
- Все още за жалост има значение къде се предлага даден театрален план. София е ОК, само че в страната обикалят единствено евтини комедии, съмнителни музикални планове. Парите са в публиката - поискайте им ги елегантно и качествено.

- Каква е най-близката цел, която сте си сложили?
- „ МАММА МИА” стартира своят живот на 18 юли и дай Боже да издържи дълги години на сцената на Операта и в цялата страна. Зимата в Музикалния спектакъл ще се радваме на шедьовъра „ Фантомът на операта”. С огромна наслада го чакам откакто го договорих за България преди 2 години в Лондон с организацията на популярният му създател Барон Андрю Лойд Уебър.

Целият състав на новото зрелище, мюзикъла „ Мамма мия”
на сцената на Националната ни опера и балет ще има премиера на 18 юли


Савка ЧОЛАКОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР