Да приемем, че твърдите фенове, или както ги определих в

...
Да приемем, че твърдите фенове, или както ги определих в
Коментари Харесай

Евгени Петров: Както и да го прикриваме ГЕРБ и ПП-ДБ направиха коалиция

Да приемем, че твърдите почитатели, или както ги дефинирах в един коментар политически " ултраси ", са преспали и преглътнали съглашението сред двете съществени политически сили. Е, не всички, само че множеството, уповавам се.
То даде отговор на доста въпроси и предотврати доста рискове. Но не на всички.
Като десен либертарианец имам основателни опасения за финансовата политика на Асен Василев, само че това е ситуацията. Преживял съм Жан Виденов отпред на еднопартийно държавно управление, ще преживея и това. Още повече, че в този момент корективът е доста по-силен и способен.
Съвсем обективно и без политически подмятания в едната или другата посока, да ви кажа какво кардинално ме тормози.
Първото е, че де юре и де факто ръководството на страната напълно се поема от Политическа партия и Демократична България. А ние сме в поредност от рецесии, провокирани значително от тяхното ръководство. Тоест, запитвам се дали беше най-разумното да оставиш на по-младия и некомпетентен капитан с целия си млад и некомпетентен екипаж да води кораба в това бурно и цялостно с рифове море, откакто един път е провокирал пробойни в кораба?
В този ред на мисли съм наясно, че Народното събрание ще " бди " над политическите юнги и се сещам да запитвам по какъв начин ще бъдат разпределени ръководителите на комисии. Важно е.
Второто ми чисто житейско, само че и политическо терзание е по оста доверие-недоверие. Както към този момент писах, това е коалиция на споделеното съмнение.
Тук - две неща. Първо - както и да го прикриваме, това е коалиция, тъй като в нея вземат участие представители и на двете страни, и двете политически сили имат обща контрактувана законодателна и управническа стратегия. Всякакви опити да се прикрие този факт е самозалъгване в жанр " щраус в пясъка ".
Второ - всяко съдружничество, от първото ООД в Англия до последното вид " Рога и копита " се градят на взаимно доверие. А ние тръгваме да оправяме страната с кисела усмивка за пред камерите и с по една кама зад тила. Защото нито почитателите и водачите на едната политическа мощ ще заобичат откровено другата, нито противоположното.
В този смисъл има наторена почва за конфликт сред законодателната власт, доминирана от ГЕРБ и изпълнителната, която напълно принадлежи на ПП/ДБ.
И трето - предстоят локални избори, които са жизненоважни за облачната Промяна, в която с изпитание добавям и Демократична България. Не съумеят ли там, и даже при непълен триумф, това ще значи следващата победа за ГЕРБ, а никой не оспорва правилото, че локалният избор е отчетливо мерило за въздействието на партиите.
Затова там битката ще бъде безмилостна и съвсем не виждам по какъв начин ще подмине и връзките сред тях и в Народното събрание и по оста законодателна-изпълнителна власт.
Ето това са огнищата на напрежение, върху които занапред би трябвало да мислят политиците, с цел да не се разтури седянката още след първата ария. Но персонално аз съм песимистичен.

Евгени Петров
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР