Да прекараш 25 дни в плен - това е съдбата

...
Да прекараш 25 дни в плен - това е съдбата
Коментари Харесай

Ужасът на войната: Как се живее 25 дни в мазе

Да прекараш 25 дни в плен - това е ориста на жителите на черниговското село Яхидне - едно от първите, завладени от съветската войска при започване на войната в Украйна. За чудовищните условия, за страха, че във всеки момент можеш да бъдеш погубен и за това какво им е давало мощ - споделя един от оживелите.

4 седмици, 65 квадратни метра, 130 души. Това претърпяват жителите на село Яхидне, в Черниговска област. На 140 км от Киев, едно от първите украински села след границата с Русия и Беларус. Те са измежду първите, попаднали в плен на съветските войски. Когато пристигнали, има споделили, че са инструктирани да останат 4 дни. За толкоз щял да падне Киев и войната да завърши. Но действителността се оказала по-различна.

Когато войските нахлуват в селото, събират всички локални и ги затварят в тъмно и влажно мазе. Единствените два прозореца още в първия ден са заковани - нямат нито светлина, нито въздух.



Сега съветската войска към този момент я няма, само че споменът от ужаса е още мъчителен. 60-годишният Никола демонстрира по какъв начин с тебешир са отбелязвали дните, прекарани в плен. От 5 март до 2 април.

Имах единствено половин метър пространство. Спях изправен. Завързах се ето тук с шала си, с цел да не падам. Прекарах 25 дни и нощи в тази позиция. Но си повтарях, че съм задължен да оцелея - поради щерка ми и внучките ми, споделя Никола Климчук, гражданин на Яхидне.

Никола не смеел да помръдне, с цел да не стъпче някого. В помещението имало сред 40 и 50 деца. Най-малкото - бебе на 2 месеца. Веднъж на ден им разрешавали да си сготвят нещо - селото било добре снабдено с хранителни запаси и имало даже за пленниците. Но в останалото време страхът и безизходицата витаели във въздуха.

Не ни даваха да излизаме, не ни даваха да отидем даже до тоалетна. А от време на време съветските бойци решаваха да вземат някого от нас и да го употребяват като човешки щит, споделя Никола Климчук, гражданин на Яхидне.

Най-страшните мемоари за Никола ще останат тези, в които умрелите в мазето хора не били изнасяни. Понякога с дни.

Сега жителите на Яхидне са на независимост, множеството от тях са отпътували за други елементи на Украйна. Някои не са сигурни, че в миналото въобще ще се завърнат в родното си село.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР