„Да предотвратим и намалим пластмасовите отпадъци трябва да бъде наш

...
„Да предотвратим и намалим пластмасовите отпадъци трябва да бъде наш
Коментари Харесай

Сандов: Намаляването на пластмасовите отпадъци е приоритет

„ Да предотвратим и понижим пластмасовите боклуци би трябвало да бъде наш главен приоритет. В Европейския съюз би трябвало да засилим упоритостта си в тази посока, още повече че количеството на пластмасовите боклуци продължава да пораства “. Това съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на формалното показване на самодейността „ ПЛАСТИК ПАКТ България “, която сплотява браншови организации, компании и държавни институции за понижаване на отпадъците от пластмасови опаковки и оползотворяване на пластмасата като суровина в кръговата стопанска система на България.

Министърът уточни, че годишното международно произвеждане на пластмаса се е нараснало от 2 на 380 милиона тона от 1950 година насам, чака се да се удвои до 2035 и да се усили съвсем 4 пъти до 2050 година „ Преходът към кръгова стопанска система ще е систематичен, изчерпателен и коренен – както в Европейски Съюз, по този начин и отвън него. Поставили сме си амбициозни цели във връзка с кръговостта и ръководството на боклуци, включително и отпадъците от пластмаси. За Европейски Съюз от общия брой за всички опаковки до 2025 година да стигнем 65% повторна приложимост, а 2030 година – 70%. За пластмасата задачата за повторна приложимост към 2025 година е 50%, а към 2030 година – 55%. Тези амбициозни цели са постижими единствено при реализиране на координиране и положително партньорство сред страната, бизнеса, неправителствения бранш, локалната власт, научните и другите заинтригувани страни на всички нива – европейско, национално, районно и локално “, сподели още той.

Министър Сандов цитира изследване на Кеймбридж Иконометрикс от 2018 година, в което се предвижда, че използването на правилата на кръгова стопанска система във всички браншове на стопанската система на Европейски Съюз може да увеличи растежа на европейския Брутният вътрешен продукт към 2030 година с още 0,5%, като генерира към 700 000 нови работни места. Само за 5 години - сред 2012 година и 2018 година - броят на работните места в Европейски Съюз, свързани с кръговата стопанска система, се е нараснал с 5% и доближава 4 милиона.

Министърът означи като похвално, че бизнесът, воден от условията за разширена отговорност на производителя, само че и от съзнанието да способства за по-чиста околна среда и по-добри условия на живот, самичък е основател на сходни начинания.

„ ПЛАСТИК ПАКТ България “ е част от разрастваща се световна мрежа, в която досега вземат участие национални и районни PlasticsPact в Европа, Австралия и Нова Зеландия, Англия, Канада, Кения, Нидерландия, Полша, Португалия, Съединени американски щати, Франция, Чили и Южна Африка.

Учредители на „ ПЛАСТИК ПАКТ България “ са Българската стопанска камара, Сдружение „ Храни и питиета България “, Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България, Браншовата асоциация Полимери, Българската камара на химическата индустрия, Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация, Денкщат България, Сдружението за съвременна търговия и Съюзът на пивоварите в България. Инициативата се употребява от институционалната поддръжка на Министерството на околната среда и водите, Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР