Да предизвикваш себе си постоянно, да провокираш волята и издръжливостта

...
Да предизвикваш себе си постоянно, да провокираш волята и издръжливостта
Коментари Харесай

Ултрамаратонецът Краси Георгиев с невиждан в света социален експеримент: изолация в стъклена клетка за седмици

Да предизвикваш себе си непрекъснато, да провокираш волята и издръжливостта си, от дълго време е метода на живот за ултрамаратонеца Краси Георгиев. Сега той се впуска в едно от най-странните провокации в живота си. На 30 април в парк НДК пред Билетния център започва невъобразим досега в международен мащаб обществен опит - " Стъклената клетка ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

От 30 април до 14 май Краси няма да напуща " Стъклената клетка ", която ще е оборудвана само с пътека за бягане и матрак. По този метод ще се сложи в цялостна обществена изолираност, само че пред погледа на цялото общество. Освен онлайн в парк НДК, той ще може да бъде следен онлайн, като единствено един път на денонощие, за половин час ще влиза в контакт с публика за сесия от въпроси, отговори и слагане на спомагателни провокации към него.

Стъклената клетка съставлява резервоар, подложен върху структура на височина от 2,50 метра. Контейнерът е с четири стени, от които три изцяло остъклени. Малка зона от него, предопределена за естествени потребности остава закрита.

Краси Георгиев е прочут като треньор, мотивационен преподавател, диетолог, съумял преди повече от 15 години да промени фрапантно живота си посредством спорт и хранене. Инициатор и участник е в голям брой благотворителни дела и провокации.

Сред неговите спортни достижения се открояват сполучливия край в най-тежкия в света ултрамаратон – „ Badwater “ в Долината на гибелта, Съединени американски щати, с трасе от 216 км; присъединяване в ултрамаратона през Северния полярен кръг Frostskad; сполучливо осъществени над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа; присъединяване в именития „ Маратон на пясъците “ (240 км тичане из мароканската пустиня) и ултрамаратона „ Бразил 135+ “ (257 км в джунглата); личен връх -ултрамаратон по Коридор 8 – пробягани 1200 км за 15 дни през три държави; изтегляне на пикап 27,5 часа; тичане на пътека 36 часа в името на благотворителна идея.

Пред Агенция БГНЕС Краси Георгиев показа по какъв начин се реши да се впусне в такова премеждие и какви са мислите, които го вълнуват часове преди влизане в клетката.

„ Тази концепция се роди още преди няколко години. Завършвах Коридор 8, тичайки до Албания, и си споделих: „ И в този момент какво? “ Лично мене ме е боязън от затворени пространства, аз съм деен човек, не обичам да съм затворен. И си споделих: „ Какво ще е най-ужасното нещо, което да направя? “ И взех решение да се затворя в клетка. Много се веселя, че Столична община прегърнаха цялата концепция “, сподели той.

Събитието си слага за цел да подтиква обществото и младежите към по-устойчив метод на живот, към физическа интензивност, връзка с природата и ограничение на обществената изолираност.

„ С това мое предизвикателство желая да се съберат и пари. Известно е, че върша всичко за щедрост. Този път идеята е зависимости – цифрови зависимости, хазарт, наркотици… “, сподели още маратонецът.

Екип от водещи експерти ще следи от близко физическото и психическото положение на Краси. Това са Тодор Тодоров - психофизиолог с дълготраен на практика опит в региона на психичното профилиране и поведенчески разбор, и доктор Весела Петрова - доктор към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ " Александровска ".

С помощта на техния разбор посредством опита ще се съберат достоверни данни за вредите от обществената изолираност, обременяването с връзка в цифрова среда и вредите от неналичието онлайн междуличностно другарство. Тези данни ще бъдат употребявани за основаване на стратегия за ограничение на обществената изолираност, понижаване на цифровата обремененост на младежите и предварителна защита на зависимости от всевъзможен жанр. Именно за тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна акция за набиране на средства.

„ Обичам да върша ексцентрични неща, които да ме провокират. Това е концепцията – да предизвикам самичък себе си. А по-късно - с тези си дейности да мога и да съм потребен на някой “, показа още спортистът.

А за какво единствено бягаща пътека, с изключение на легло, ще споделят самотата на Краси Георгиев, той изясни красноречиво.

„ По бягащата пътека ще търча и по този начин ще си изкарвам прехраната – според от това какъв брой тичам, толкоз ще хапвам. Това ще ме държи по-нормален, да не си бутам главата в стената. Ако пък стартира да си бутам главата в стената – ще се разбере “, призна той духовито.

Това, което има намерение да прави по през целия ден, е да тренира, да тича, да медитира. Той няма да разполага с книги, телефони или други средства за развлечение.

„ Точно това желая да покажа във връзка с цифровата взаимозависимост. Представете си – без компютър, без телефон… “, съобщи Краси, допълвайки, че чака от хората да му слагат забавни провокации.

След „ Клетката “ Краси Георгиев не счита да спре да се провокира.

„ Искам да търча от Монголия до България по Пътя на коприната, желая и да прекося Атлантида “, разкри той.

Накрая приключенецът насочи и своя апел, който в действителност е и в основата на желанието му се подложи на това предизвикващо волята тестване.

„ Постоянно виждаме хора със слушалки по улицата, други работят към този момент непрекъснато от къщи и вършат всичко от там, не знаят по какъв начин да споделят. Затова го върша, с цел да кажа на хората: „ Хей, запознайте се, прегърнете се, говорете си, както си говорехме в миналото “. Така моли пред БГНЕС индивидът, за който няма невъзможни неща, по-малко от ден преди влизането си в „ Стъклената клетка “. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР