Да популяризираме огромното значение на донорството и трансплантацията, за да

...
Да популяризираме огромното значение на донорството и трансплантацията, за да
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Важно e да говорим за донорството, за да може нуждаещите се от трансплантация да получат шанс за живот

Да разпространяваме голямото значение на донорството и трансплантацията, с цел да получат българските жители, чакащи за трансплантация, втори късмет за живот, е наша обща цел.

Част от това изпитание е и годишната самодейност на Военномедицинска академия да бъде почетена паметта на донорите, дарили живот на тежкоболни пациенти, трансплантирани в лечебното заведение “, това уточни министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в границите на събитието, проведено във връзка Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

Тази година се навършват 15 години от първата трансплантация, осъществена във Военномедицинска академия. За това време трансплантолозите на ВМА са направили общо 85 животоспасяващи интервенции, като през последната година трансплантирани са петима пациенти.

„ Сравнително непретенциозен резултат за годината, изключително след пандемията, когато имаше още по-голямо закъснение, само че това не смъкна нашия възторг, в противен случай. От тази година ВМА към този момент има 24-часово дежурство за целия интервал на годината, т.е. когато и да има обстановка, ние можем да отговорим. За страдание, ние останахме един от последните центрове за трансплантация. Добрата вест е, че ВМА е на прага на подписване на контракт и лицензиране като център за бъбречни трансплантации. Радостни сме, че можем да дадем този принос в обществото “, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Министър Меджидиев акцентира, че работата по Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 година – 2023 година, която Министерството на здравеопазването извършва, продължава, в това число и в посока повишение на публичната информираност посредством надграждане на осведомителната акция „ Да! За живот “.

„ Донорството е безплатен акт на даряване. Един човек, изпаднал в мозъчна гибел, може да избави 8 човешки живота посредством органно донорство. Важно е да приказваме за донорството, с цел да могат нуждаещите се от трансплантация български жители да получат късмет за живот “, сподели още здравният министър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР