Да поискаш от дете 20 лева за медицинска бележка и

...
Да поискаш от дете 20 лева за медицинска бележка и
Коментари Харесай

Скандален случай в София: Лекар поиска от дете 20 лева за медицинска бележка

Да поискаш от дете 20 лв. за здравна записка и да го отпратиш без нея, тъй като няма толкоз пари. Това се е случило в столичен лекарски кабинет. Сигналът е подаден от майката на детето.

Защо макар уверенията на здравния министър, че извинителните бележки за децата ще бъдат безвъзмездни виждаме образци за тъкмо противоположното?

Освен че медицинските бележки не са включени в главния пакет действия на Националната здравноосигурителна каса е категорично регламентирано, че прегледите за деца са безвъзмездни, а издаването на бележката е крайният стадий на прегледа и по този начин такса не би следвало въобще да има.

20 лв. за извинителна записка - с това се сблъсква Петя откакто синът ѝ се разболява.

" В неделя синът ми беше болен. Беше с 40 градуса температура, доста неприятно кашляше и помолих дядо му да пристигна да го вземе, с цел да го заведе на дежурен кабинет. След прегледа, който продължи две минути, лекарят е споделил, че с цел да му издаде електронна записка би трябвало да даде 20 лв.. Той не е имал толкоз пари в себе си и надлежно записка не са му издали ", съобщи майката Петя Колева, представена от националната телевизия.

След като схваща за шокиращата сума, Петя се обръща към медицинския център за пояснение.

" Звъннах на основния им офис и дамата ми сподели, че най-вероятно синът ми не е схванал вярно и цената на бележката е 12 лв. - имат подобен ценоразпис. Дори да е 12 лв. за мен е безумно потребителската такса да е 2,90, а една електронна записка да е 12 лв. ", добави Петя Колева.

На брифинг от 12 септември обаче здравният министър съобщи, че електронните извинителни бележки ще са безвъзмездни.

" Безплатно беше до момента. Безплатно ще остане и за в бъдеще ", добави министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Такса за издаване на здравна записка и качването ѝ в пациентското досие не би следвало да има, само че персоналните лекари към момента изискват тази услуга да им бъде заплатена. Сумата от 20 лв. обаче им се вижда неприемлива.

" Не бих споделила. Не го одобрявам. Документът е сред 2 и 4 лв.. Поне по този начин сме си се уговорили ", сподели още доктор Валентина Вълева, общопрактикуващ доктор.

Докога таксата ще може да се изисква не е ясно. Според здравното ни министерство такава би трябвало да се договаря сред Българския лекарски съюз и Здравната каса. От НЗОК обявиха, че те не дават отговор за таксата, тъй като не влиза в дейностите, за които заплащат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР