Да почетем героизма на всички онези, които платиха с живота

...
Да почетем героизма на всички онези, които платиха с живота
Коментари Харесай

Карадайъ на възпоменателния митинг в Млечино: Доган създаде ДПС – партията на нашето единство. За да сме силни, трябва да сме единни и обединени

„ Да почетем героизма на всички тези, които заплатиха с живота си, със здравето си, със свободата си високата цена на демокрацията в България.  Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на величествен възпоменателен митинг-мевлид пред чешмата-паметник в ардинското село Млечино, 38 години след първите митинги против по този начин нар. „ Възродителен развой “. На 24 декември 1984 година в Млечино се събират хиляди от близките села – Горно Прахово, Долно Прахово, Башево и Чернигово, с цел да изразят своето противоречие с насилствената промяна на турските имена.

Карадайъ стартира речта си на митинга с приветствие към множеството от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Председателят на Движение за права и свободи напомни и другите митинги в страната по време на тоталитарния режим. През 1964 година в Рибново беше първият, по тази причина кметът на Гърмен Феим Иса има задача в края на март да организира възпоменателно честване, на което да събере хора освен от западните, само че и от централните, и от източните Родопи, „ с цел да не бъдат сами, както са били протестиращите в тези мрачни години “.

Платихме висока цена за демокрацията в България и по тази причина сме тук, на този площад, с цел да покажем, че като се изключи че сме платили цената, сме си извлекли и поуката, съобщи Карадайъ и продължи:

„ Тогава нямахме единение и по тази причина се случваха тези грозни събития. Поуката е единение и обединяване, и то има едно име, има едно знаме. Да е жив и здрав почетният ръководител доктор Ахмед Доган, той сътвори Движение за права и свободи. Партията на нашето единение, което има дълбоки корени. За да сме мощни, би трябвало да сме единни и обединени “. 

Карадайъ напомни още, че има демократична полиция, единствено когато се съблюдава Конституцията и законите на България.

„ Но когато по политически аргументи се дават инструкции да се нарушават човешките права, достолепието, да се нахлува в домовете на хората в неравностойно състояние, тогава демократичната полиция се трансформира в политическа милиция. Ние сме длъжни да пазиме хората в униформа, тъй като видяхме след 33 години какъв брой нежно нещо е демокрацията “, сподели Карадайъ и напомни изборите през предходната година, когато полицията е работила като милиция.

Митингът приключи с молитва в памет на жертвите на тоталитарния режим от районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

На възпоменателния протест участваха още зам.-председателите на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, евродепутатът и ръководител на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутатът Атидже Вели, ръководителят на Младежко Движение за права и свободи и депутат Сезгин Мехмед, народните представители Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Мукаддес Налбант, Павлин Кръстев, Имрен Мехмедова,  Танер Али, Хайри Садъков, Елхан Кълков, Ертен Анисова, Гюнер Ахмед, Хатидже Георгиева, Анджей Джандев, Осман Мурадов, зам.-посланикът на Р Турция в София Мустафа Кара, консулът на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР