Да пътуваш с камила, за да родиш - това е

...
Да пътуваш с камила, за да родиш - това е
Коментари Харесай

„Молех се на Бог да ме избави от болката“: Бременна жена пътува седем часа с камила, за да роди

Да пътуваш с камила, с цел да родиш - това е ориста на стотици дами в Йемен, написа.

19-годишната Мона чака 40-километровото пътешестване до болничното заведение да отнеме четири часа от вкъщи ѝ на върха на скалисти планини. Но без пътища - с родилни болки и неприятно време, тя стига за седем часа.

„ С всяка една стъпка, която камилата правеше напред, аз се усещах раздрана “, сподели тя.

Когато камилата не може да продължи, Мона слиза и изминава последния стадий от пътуването си пешком, дружно със брачна половинка си.

В северозападната йеменска провинция Махуит болничното заведение е единственото здравно заведение, което посреща хиляди дами. От къщата на Мона, в село Ал-Маакара, до болничното заведение може да се стигне единствено през пресичане на планини с камила.

„ Пътят беше скалист. Имаше моменти, когато се молех Бог да ме вземе и да отбрани бебето ми, с цел да мога да избягам от болката “, сподели тя.

Жената и брачният партньор ѝ кръщават момченцето Джара на името на хирурга, който ги е избавил.

Пътищата до болничното заведение от околните села са тесни, а някои даже липсват.

„ Нуждаем се от пътища, лечебни заведения, аптеки. Ние сме блокирани в тази котловина. Тези, които имат шанс, раждат безвредно. Други умират, също откакто са претърпели мизерията на пътуването “, сподели 33-годишната Салма Абду.

Някои фамилии могат да платят за болничното заведение, само че нямат финансови средства да отидат там. На всеки два часа по време на раждане умира по една жена в Йемен.

По-малко от половината раждания са асистирани от дипломиран доктор и единствено една трета от ражданията се правят в здравно заведение, съгласно данни на Фонда на Организация на обединените нации за популацията.

Две пети от популацията на Йемен живее на повече от час път от най-близката изцяло функционираща социална болница.

Историята на Мона е единствено една от многото такива, пред които са изправени бъдещите майки в Йемен. Притежаването на автомобил е отвън обсега на множеството елементарни хора в Йемен, където 80% от популацията разчита на помощи.

Причината за тежкото състояние е войната в страната. Втората йеменска революция се води от 2014 година насам. Тя стартира с ескалацията на Йеменската рецесия и завладяването на столицата Сана от бунтовническа коалиция, по-късно управлявана от Върховен политически съвет и подкрепяна импровизирано от Иран. През март 2015 година тя настава сполучливо на юг против държавните сили, което провокира военната намеса в поддръжка на държавното управление на няколко страни, водени от Саудитска Арабия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР