Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално

...
Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално
Коментари Харесай

Социолозите да се изказват и в деня на изборите, предлагат от ГЕРБ

Да отпадне възбраната за издание на социологически данни в действително време в печатните, електронните и осведомителните медии в изборния ден. Това се предлага с промени в Изборния кодекс, импортирано от депутати от ГЕРБ. Днес е последният период за внасяне на оферти за промени.

Като претекст за измененията се акцентира практиката тези данни да се разгласяват в разнообразни обществени мрежи, по този начин или другояче през целия избирателен ден. Така се пораждала неравнопоставеност.

Депутатите се базират и на данни от отчет на ЦИК в интервала 2015-2017 година, в който са посочени голям брой сигнали за публикуването и оповестението на резултати от социологически проучвания в деня преди изборите (денят за размисъл) и в изборния ден.

Според вносителите с отпадането на възбраната ще има равнопоставеност сред всички медии .

В момента резултатите от социологическите изследвания се оповестяват след 20,00 часа на изборния ден. Предвидената санкция за нарушавания е от 2000 до 5000 лева Тези наказания обаче не могат да се постановат, защото това, което разгласяват търговски електронни медии, е алегорично с имена на животни, коли, обитаеми места, а не се показват действителните имена на политическите сили.

Предложения за промени са внесли още от Българска социалистическа партия, които упорстват изчистване на така наречен " мъртви души " в обществен указател на гласоподавателите, а от " Воля " имат предложение за видеонаблюдение при броене на бюлетините в края на изборния ден.

В първичния законопроект за изменение на Изборния кодекс ръководещите предложиха отсрочване на всеобщото въвеждане на машинното гласоподаване и унищожаване на номерата на партиите в бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР