Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при

...
Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при
Коментари Харесай

Поискаха без сертификат при консумация на открито

Да отпадне условието клиентите на заведенията да показват документи при консумация навън, оферират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По този метод ще се подкрепи бизнесът, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените документи. И ще бъде от изгода и за клиентите, изясни зам. – ръководителят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван ковид-19, приключен имунизационен курс, за задоволително антитела или негативен тест да са нужни за хората, които желаят да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крайник, изясни Димитров. И добави, че условието би трябвало да отпадне и за хората, които поръчват за у дома.

" В момента, в случай че решиш непринудено да си вземеш, до момента в който вървиш, едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за ядене, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, в случай че нямаш документ. Или в случай че сред две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, даже за апрески бара ти е необходим документ. Това в допълнение понижава оборота и потреблението на без друго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите ", изясни Димитров. Затова от БХРА упорстват условието за зелен документ да отпадне за външните площи на заведенията. 

При съблюдаване на всички епидемиологични ограничения и обществена отдалеченост към този момент е потвърдено, че вирусът не се популяризира “на чист въздух ", безапелационни са от БХРА. Сред доводите на национално показаната организация с 36 районни структури е и че доста заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми елементи, които биха могли да бъдат употребявани от тези клиенти. И напомнят, че в други страни това е процедура. Например в Солун заведенията работят сега точно по този начин. Дори и единствено дребна част от местата да се заемат или това да се случва само за  къси времеви шпации, смяната би помогнала на бизнеса, който в действителност е изправен до стената, акцентират от БХРА. 

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили активността си кафенета и заведения за хранене в никакъв случай не е имало до момента от 90-те години на предишния век, акцентира Димитров. 

Вдигането на цената на електроенергията  сложи 95% от хотелите и заведенията за хранене " на колене “. Повишените разноски, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления документ при към 20% имунизирано население  изиграха своята решаваща роля за привършване на този бизнес за доста хора, безапелационен бе Димитров. Дадоха ни да работим де юре, само че де факто няма опция за работа, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР