Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани

...
Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани
Коментари Харесай

Проект: Да отпадне издаването на безсрочни лични карти

Да отпадне издаването на безсрочни персонални карти за българските жители над 58 години. Това плануват промени в закона за българските персонални документи, импортирани от ГЕРБ. Според промените персоналните карти би трябвало да са с годност не повече от 10 години. С различен законопроект от ПП-ДБ оферират в Министерство на вътрешните работи да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които жителите дават при издаване на персонални документи.

Законопроектите са импортирани в деловодството на Народното събрание. 

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски правилник, който цели повишение на сигурността на персоналните карти на жителите в Европейския съюз. С написаните разпореждания се предлага българските жители до 70 годишна възраст да имат персоналните карти с 10-годишна годност, а над 70 години да се издава персонална карта със период на годност 30 години. В законопроекта не е конкретизирано дали ще би трябвало българските жители, които в този момент са със безсрочни персонални карти, да ги сменят незабавно след влизането в действие на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали смяната ще засегне единствено навършилите 58 години. Правилата за издаване на персонална карта за малолетните от 14-18 годишна възраст се резервират.

В законопроекта на ПП-ДБ се оферират събраните за персонални документи отпечатъци да се употребяват единствено за граничния надзор, като в Министерство на вътрешните работи да не се съхраняват, в случай че лицата не дадат категорично единодушие в заявката. Според вносителите, европейските регламенти не дават съображение да има база данни с биометрични сведения на национално равнище, тъй като пръстовите отпечатъци са особена категория персонални данни. От ПП-ДБ оферират още подновяването на паспорт на дете да може да става с изтеклия документ, без да е належащо да се показва акт за раждане, съобщи БНР.

За да бъдат дефинитивно прокарани, измененията би трябвало да бъдат разисквани първо в отрасловите комисии на Народното събрание и по-късно да бъдат признати на две четения в пленарната зала.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР