Да отпадне датата 2026 година за закриването на ТЕЦ Бобов

...
Да отпадне датата 2026 година за закриването на ТЕЦ Бобов
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати поискаха да отпадне „2026 г.“ за закриването на ТЕЦ „Бобов дол“

Да отпадне датата " 2026 година " за закриването на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " желаеха работодатели и синдикати на среща, траяла три часа в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в с. Големо село.

На срещата е участвал Красимир Ненов – заместник-министър на енергетиката, представител на Министерството на районното развиване, работодатели, синдикати, представители на общинските управляващи в Бобов дол и Перник.

" Ние виждаме в териториалните проекти за обективен преход опит за закриването на въгледобива и енергетиката в България ", сподели след срещата Йорданка Германова – ръководител на КТ " Подкрепа " в Дупница.

Тя уточни, че по време на срещата е бил прегледан териториалния проект за област Кюстендил, въглищен регион Бобов дол. " Настояхме датите да бъдат отстранени от териториалния проект. Знаете, че в първия проект, който беше оповестен за публично разискване, имаше едно изрично изречение – за закриването на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " до 2026 година. Това взриви хората, а митингите бяха следствие ", разяснява Германова.

По време на срещата е било разисквано дали намаляването на мощностите  е обвързвано със закриване на работни места, коментирано е намаляването на нездравословни излъчвания без понижаване на мощностите. " Средствата, които ще бъдат отпуснати дават опция за това " , уточни още Германова. 

Териториалните проекти за обективен преход ще се разискват в петък, на съвещание на Министерски съвет, разясниха още от синдикалните структури. " Предложенията тук бяха записани в протокол и ще бъдат прегледани в допълнение. Част от тях, направени от работодателя бяха и утвърдени ", сподели още Германова.

" Очакваме окончателния вид на териториалните проекти. Смятам, че има задоволство от диалозите през днешния ден ", сподели след срещата и Ивайло Димитров – ръководител на синдикална секция в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР