Да отпадане изискването при кандидатстване за прием в V или

...
Да отпадане изискването при кандидатстване за прием в V или
Коментари Харесай

Промяна в наредба ще облекчи кандидатстването и преместването на ученици

Да отпадане условието при кандидатстване за банкет в V или в VIII клас да се показват копия на документи, като свидетелството за главно обучение. Тази информация ще се обменя служебно сред институциите. Това планува план за смяна в Наредба за организацията на дейностите в учебното обучение, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).
Облекчението ще важи и при пренасяне на възпитаник от едно учебно заведение в друго. Родителят ще подава единствено заявление в учебното заведение, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете учебни заведения ще се осведомят взаимно по длъжностен път, като документите - уверение за пренасяне и други, ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде осведомен в края на процедурата, без да се постанова да посредничи в връзката сред двамата шефове.
За превъзмогване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години към този момент са възпитаници в обещано учебно заведение, ще се разпределят в първа група без значение от адреса, на който са регистрирани.
Предлага се също сполучливо приключилите в чужбина клас, подобаващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се одобряват по държавния план-прием.
С смяна на Наредба за оценяването се отстранява и условието за предпазване на класните и на контролните работи от учителя и планува даването им на ученика за противоположна връзка към родителите.
Предвижда се да отпадне и закрепеният период до 2020-2021 година за прекосяване напълно на едносменен режим във всички учебни заведения. Всеки шеф на учебното заведение ще би трябвало да създаде проект и дружно с общината да дефинират по кое време полудневната организация на образователния ден ще стартира да се реализира преди обяд. До 15 декември 2018 година всяка община показва на министъра на образованието и науката за одобряване проектите.
Заложен е и специфичен ред за координиране с финансиращия орган - общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в плана на учебния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия регион за обсег на учебното заведение.
Директорът съгласува опцията за обезпечаване на целодневна организация за всички възпитаници, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е задължен да се съобрази със мнението на началника на РУО при одобряването на броя на паралелките за I клас.
Регламентират се още продължителността и времето за образуване на туристическите пътувания като детски лагери, екскурзионно летуване, походи, учебни заведения измежду природата, ски ваканции и други екскурзии. Те ще могат да се провеждат от учебното заведение по време на ваканциите и почивните дни, а през образователно време - за не повече от 3 образователни дни, с цел да не се отразява на качеството на образованието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР