Да оскверниш паметник е като да се гавриш с труп.

...
Да оскверниш паметник е като да се гавриш с труп.
Коментари Харесай

Играчка плачка с паметниците

" Да оскверниш монумент е като да се гавриш с мъртвец. Това е нещо срамно, за което не може да има опрощение, без значение какъв брой мразиш този, на който е вдигнат паметника ". Думите са на 53-годишния софиянец Николай Начев, инженер по специалност, който твърди, че няма партийни пристрастия. Поводът за разсъжденията му са хроничните нападения против Паметника на руската войска. Последният беше на 24 октомври, когато монументът осъмна оцветен в жълто, което докара до нота от страна на Русия. " Когато виждам по какъв начин младежи с пяна на уста изясняват, че това е монумент на непозната войска, желая единствено да им кажа, че това е на първо място един войнишки монумент ", добавя 62-годишният Запрян Терзиев. Според него издигнатият през 1954 година мемориален комплекс е в памет, колкото на Съветската, толкоз и на Българската войска. 450 000 наши бойци и доброволци се борят против Третия райх в заключителния стадий на Втората международна война. Българските елементи са под командването на Трети украински фронт и на процедура са в състава на руските войски. В резултат от това присъединяване сред 8 септември 1944 и 9 май 1945 са убити 8 337 наши бойци и офицери, 9 155 са безследно изчезнали, а 22 958 ранени. Ген. Владимир Стойчев е единственият задграничен военачалник, който взима присъединяване в Парада на Победата в Москва. Това е признанието за ролята и мястото на българските воини в Съветската войска, която тогава се явява освободителка на Европа от фашизма, колкото и това да нервира слуха на мнозина в този момент.

А цената на пролятата българска кръв е страната ни да не загуби територии, тъй като балканските ни съседи не пропущат да търсят обезщетения за това, че София влиза във войната като съдружник на Хитлер.
" Много ми е чудно, за какво вандалите с такова озлобление драскат и боядисват Паметника на Съветската войска. Все отново това не е монумент на британските и американските водачи, които са бомбардирали безчовечен София от пролетта на 1941 година до 1944 година ", недоумява 22-годишният студент Росен Варадинов, който изрично не е склонен с тезата, че младото потомство българи обичайно е русофобско настроено.

Негови връстници от младежките структури на Българска социалистическа партия бяха подготвени да дават нощна стража пред паметника, с цел да спрат вандалите.
От такава защита май в действителност има потребност, тъй като Паметникът на руската войска от време на време е обект на издевателства. През 2011 година фигурите на руските бойци бяха изрисувани като известни комикс герои от рода на Супермен и Батман. През февруари 2014 паметникът осъмна с надписи " Слава на Украйна " и " Капутин ". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите бе боядисана в цветовете на Украйна -синьо и жълто.

През август 2013 година бойците станаха розови, а под тях имаше надписи на чешки и български език: " България се извинява!!! " и " Прага `68 " във връзка 45 година от потушаването на Пражката пролет.

Въпреки хроничните нападения против монумента към момента няма хванати и осъдени вандали. Това е и най-големият укор от съветска страна към българските управляващи. Липсата на съответни ограничения против мародерите основава погрешното усещане, че българското общество е охладняло към братушките. Всички социологически изследвания обаче демонстрират, че болшинството българи имат очебийно положително отношение към Русия и виждат в нея другарска страна, без значение, че България е в Европейски Съюз и НАТО.
" Мнозина не схващат какъв брой рисково е за нас, българите, оскверняването на руските монументи. Не единствено поради риска от ново утежняване на междудържавните ни връзки с Москва. А и тъй като няма руснак, който да не изпитва свещени усеща пред тези паметници, висш знак на всеотдайност за свободата на човечеството ", обобщава проф. Ваня Добрева, журналист и политик, някогашен народен представител.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР