Да опита да даде защита на Карлес Пучдемон и да

...
Да опита да даде защита на Карлес Пучдемон и да
Коментари Харесай

Мадрид и Барселона очакват решението на Пучдемон дали ще се върне, за да стане премиер

Да опита да даде " отбрана " на Карлес Пучдемон и да се опълчи на Конституционния съд, да отсрочи днешното съвещание на каталунския парламент за избор на министър председател, да го стартира и приключи. Председателят на каталунския парламент Роже Торен има няколко разновидността да работи през днешния ден, когато депутатите в Барселона би трябвало да изберат нов водач на самостоятелната област.

Те обаче всички зависят от решението на някогашния (и единствен претендент за бъдещ) министър председател Пучдемон дали ще опита да се върне в Испания за съвещанието с риск да бъде задържан. Конституционният съд в Мадрид даде на някогашния водач опция да бъде определен от Народното събрание, само че настоя, че това може да стане единствено персонално и единствено с позволението на висшия съд, който стартира следствие против него.

Ден преди съвещанието на Народното събрание Пучдемон изпрати до законодателния орган в Барселона искане ръководителят Торен да му даде " отбрана " като народен представител и кандидат-премиер. Според Пучдемон ръководителят би трябвало да " вземе нужните ограничения, с цел да отбрани правата и целите на Народното събрание и неговите членове, " съгласно " Ла вангуардия " и " Ел паис ", които настояват, че разполагат с копия на документа.

В текста уволненият водач напомня на Торен, че Народното събрание пази правото му да участва на дебатите и гласуванията в пленарната зала и би трябвало да му подсигурява правото му на " имунитет ", тъй че " да не може да бъде арестуван, в случай че не става дума за извънредно закононарушение. " Пучдемон е разследван за протест, подстрекаване към безредици и разхищаване на държавни средства.

Само няколко часа преди изпращането на документа трима от депутатите, които като някогашни министри избягаха в Брюксел дружно с Пучдемон, се отхвърлиха от депутатските си места в настоящия парламент. Целта беше да се обезпечи болшинство на партиите, подкрепящи независимостта, като тримата правят отстъпка на идващите в листата си.

Възможно завръщане

Искането беше изпратено след изказване на един от юристите на Пучдемон, съгласно който не би имало смисъл някогашният министър председател да се обръща към Върховния съд с молба да му позволи да участва на съвещанието, въпреки такива да бяха първичните проекти. Впоследствие обаче отбраната му предложила да се откаже от концепцията - поради молбата арбитър Пабло Ярена би изискал той на първо време да мине през правосъдната зала и това би могло да докара до задържането му. Адвокатът не отхвърли опцията Пучдемон да се яви персонално и да рискува да го арестуват, въпреки да настоя, че някогашният министър председател има имунитет като народен представител.

След тези мнения испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария - на която министър председателят Мариано Рахой разпореди директното ръководство на Каталуня преди три месеца - напомни на Пучдемон, че в случай че фактически се върне в Испания, би трябвало първо да отиде във Върховния съд.

Ако няма по какъв начин на утрешното съвещание да бъде определен министър председател, процедурата може да се повтори два дни по-късно, а след това да стартират нови договаряния за образуване на болшинство, които да продължат два месеца.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (216)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР