Да, окончателно е – учебната година стартира присъствено. Всички страни

...
Да, окончателно е – учебната година стартира присъствено. Всички страни
Коментари Харесай

Образователният министър с повече подробности как ще се учи в условия на COVID-19

Да, дефинитивно е – образователната година започва присъствено. Всички страни в Европейски Съюз ще бъдат по този начин, всички се отхвърлиха от политиката на последна обществена изолираност. Това съобщи просветителният министър Красимир Вълчев.
Според него, в Европейски Съюз има две тактики. Първата е хибридна – т.е. да има периодично повтаряне на присъствено образование, което за България било недопустимо. Втората тактика е и българската – щом има открити случаи на COVID-19 някъде, съответният клас или учебно заведение незабавно да премине към отдалечена форма на образование. В тази страгегия влиза и делене на класовете там, където е допустимо.
 20% от българските учители се опасяват да се върнат в класните стаи 20% от българските учители се опасяват да се върнат в класните стаи
1500 души са подписали петицията да има избор в каква форма да се образоват учениците - присъствена или отдалечено. Майката на две де...
Има препоръчани промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, които да регламентират отдалеченото образование като компесаторна форма на образование, увери Вълчев пред Нова телевизия. Това значи, че ще може при избрани условия дете да учи отдалечено за не повече от 30 дни с поддръжката на учителя, като виртуално е част от класа, който е на присъствено образование.
Само по медицински аргументи деца остават у дома да учат отдалечено, акцентира Вълчев и подсети, че и без страха от COVID-19 15-20% от децата, които би трябвало да учат, не вървят на учебно заведение. Ще има лист с хронични болести, поради които децата може да не вървят на учебно заведение и да учат отдалечено. Вълчев, обаче, призна, че по-големият проблем бил когато родителите или в фамилията има хронични болести. Ще опитаме да създадем други възможности и в този случай, ще има срещи в края на тази и началото на идната седмица, изясни просветителният министър.
При сезонни грипни вируси, за жалост, ще се наложи да се излиза в отдалечен режим за образование и за първокласниците. След това ще има по-засилен обезщетителен развой на образование. Ще подпишем нов групов трудов контракт за бранша, с по-високо възнаграждение за учитиели.
Организационните ограничения ще са целесъобразни – ще дадем лист с ограничения за обществена отдалеченост, с рекомендации, само че всяко учебно заведение ще взема решение единствено за себе си. Ако някое учебно заведение не може да осъществя такива ограничения, с епидемиолог ще се взема решение кои класове „ да се затворят ”. Ще предлагаме колкото се може по-малко време учениците да стоят в коридорите, гласят обясненията на Красимир Вълчев.
Образователният министър заприказва за основаване на нов електронен хъб, посредством който да се обезпечават нужните технологии за учители за отдалечено образование. Но за началото на новата образователна година въпросният хъб няма да може да проработи.
 Новата образователна година: С проекти за маски, шлемове и въпроси за отпуск за родителите при карантина Новата образователна година: С проекти за маски, шлемове и въпроси за отпуск за родителите при карантина
Започваме септември присъстване, с оптимално съблюдаване на отдалеченост, стерилизация, дисциплинираност. Ще се стараем обособените паралелки да не с...
Що се отнася до висшето обучение, Вълчев акцентира, че съответното образователно заведение ще взема решение, само че кардинално ще се възприема метод на карантиниране при потвърдени случаи - т.е. и тук се показва присъствено.
Учител - шеф - районно просветително ръководство - отворен телефон към МОН, може и към здравните управляващи - това е методът съгласно Вълчев да се алармира, в случай че има подозрение и доказателства, че в обещано образователно заведение не се съблюдават нужните ограничения.
По думите на Вълчев, при болен от COVID-19 възпитаник се карантинира целия клас. А на въпрос дали при висока обща заболеваемост, просветителният министър изясни, че здравното министерство би трябвало да дефинира и предизвести, че евентуално и за оповестяване на грипна зараза ще би трябвало да има по-малко разболели се, в сравнение с в минали години.

Същевременно, Вълчев счита, че предлагането за Велико народно събрание на Бойко Борисов не било да се печели време. Той смята, че тези оферти отразяват огромна част от настояванията на протестиращите.
 Учебната година стартира присъствено, учебните заведения подготвени да преминат на отдалечено образование Учебната година стартира присъствено, учебните заведения подготвени да преминат на отдалечено образование
До септември всяко учебно заведение би трябвало да има екшън проект за превключване към отдалечено образование. Това стана ясно след работна среща на ек...
Като държавно управление не можем да се месим в правосъдната власт, би трябвало да има конституционни промени, е позицията на Вълчев. Според него, митингите в този момент се смесили – имало както предпочитание на младежи да живеят по-добре, по този начин и шмекери, изгубили избори политици и „ контрабандисти ”. Премиерът залага на съзидателното начало и ще продължаваме да го вършим, до момента в който сме на тази позиция, добави Вълчев.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР