Да обучиш неопитни войници как да управляват танк на фронтовата

...
Да обучиш неопитни войници как да управляват танк на фронтовата
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Обучението на украинските военни на Запад се губи в превода

Да обучиш неопитни бойци по какъв начин да ръководят танк на фронтовата линия единствено за шест седмици в никакъв случай не е било елементарно. Но когато немски, холандски и датски офицери се събират в северната част на Германия, с цел да образоват украински военни, те не чакат неналичието на способени преводачи да бъде главният проблем, написа в. " Файненшъл Таймс ".

" Преводачите са предизвикателство номер едно ", споделя Мартин Бон, холандски бригаден военачалник, който е заместник-ръководител на многонационалната задача на Европейски Съюз за образование, стартирала през ноември предходната година, с цел да образова украинците на боравенето с редица оръжия и тактики. Киев и западните столици обезпечават преводачи, които постоянно се затрудняват с нужната лексика.

До края на годината 10 000 украински бойци ще преминат образование в Германия, което е част от устрема на Запада да достави украинските въоръжени сили с танкове, артилерия и системи за противовъздушна защита. В рамките тези проекти Киев е изпратил 63 000 новобранци в подготвителни лагери в Европа и Съединени американски щати.

" Голямото предизвикателство е преводът на думи, употребявани във боен или механически подтекст. Думи, които никой не употребява в всекидневието ", съобщи Бон, откакто украински бойци участваха в обучение по пукотевица с танк във военна база край Клиц в Североизточна Германия.

Европейските инструктори означават " голямата мотивация " на новобранците, макар напрежението от жестоката война, в която се борят, и ежедневните рискове за приятелите и фамилиите им вкъщи.

Но те също по този начин споделят, че възрастта и качествата на изпращаните бойци варират в необятни граници, защото украинските командири на фронтовата линия постоянно не желаят да се лишават най-хубавите си мъже. Един от доброволците, който се е явил в Германия, е бил на 71 години.

Украинските военни са изразили удовлетворение от наученото в Клиц за танка Leopard 1 A5 - по-стара и по-малко усъвършенствана версия на Leopard 2. Те обаче са подчертали, че по-новите оръжия постоянно са за предпочитане пред по-старите.

Украинските военни и техните западни инструктори са наясно, че Киев не е съумял да реализира упования прогрес в дълго чаканата контраатака против силите на съветския президент Владимир Путин, която стартира през юни.

Трудният терен, усъвършенстваната електронна война на Русия и потреблението на безпилотни летателни апарати са три от проблемите, с които се сблъскват украинските войски на терен, споделя холандският бригаден военачалник Бон.

" Това е доста мъчно ", сподели той. " Търсим способи да подготвим украинците да работят при такива условия ".

През последните седмици публични представители на други западни страни са изразили разочарованието си от разликите в мненията по отношение на тактиката и тактиката за противопоставяне на Русия. Това мнение е било подкрепено от един от немските инструктори в Клиц, предпочел анонимност. Той споделя, че от време на време изпитва търкания с по-възрастните украински командири, които са били обучавани по руско време и от време на време " си мислят, че знаят по-добре ".

Но западните военни - чийто най-нов военен опит в Ирак и Афганистан се разграничава доста от по-традиционната война, която се води в Украйна - също споделят, че се учат от украинските въоръжени сили.

Германия не е единствената страна, която има компликации с превода по време на стратегиите за образование. Подобен проблем има и в Дания, където във военновъздушната база Скридструп се образоват към осем украински водачи и десетки души от помощния личен състав да летят на изтребители F-16.

Датски военни са декларирали, че образованието, което е станало още по-наложително, откакто Копенхаген пое ангажимент дружно с Нидерландия да съобщи свои изтребители на Украйна, се бави поради разрешението за достъп до класифицирана информация за водачите. Други аргументи за забавянето са езиковите умения и здравните инспекции, обявиха формалните лица.

Европейските командири настояват, че са в стеснен контакт с украинските си сътрудници и се стремят да реагират бързо на противоположната връзка и изменящите се условия, до момента в който Киев се пробва да поддържа затихващата си контраатака.

Все отново съгласно военния специалист Ник Рейнолдс постоянно е мъчно западното образование да отговори на упованията и на двете страни.

Киев се стреми към повече тренировки с комбинирано въоръжение, които включват учения с танкове, бронирани машини, артилерия, пехота и дронове, с цел да се възпроизведат по-точно изискванията, които съществуват на бойното поле, само че такива учения могат да бъдат рисковани. Според Рейнолдс западните страни разбираемо имат ниска приемливост към произшествия и техният метод " не се съчетава добре с условията на [Киев] към обучаемите ".

Съществува и отчаяние от самите оръжия, които западните страни доставят.

Германия се трансформира в един от най-големите снабдители на оръжия за Украйна в безусловно изражение, само че канцлерът Олаф Шолц е изправен пред непрекъснати обвинявания в бавене на доставките. Най-голямата европейска страна в последна сметка се подчини на настояванията да достави на Киев танкове " Леопард " - през януари. Сега тя води спор дали да се съгласи с настояването на Киев за крилати ракети " Таурус ", като Шолц се притеснява от риска от ескалация на връзките с Москва.

Leopard 1, който Берлин се съгласи да достави дружно с Leopard 2, се счита за по-лош от двата модела, макар че се модернизира, преди да бъде изпратен на Украйна. Танкът има тънка ризница, която може да го направи уязвим в региони с малко прикритие, като да вземем за пример равния терен в Източна и Югоизточна Украйна, където се водят някои от най-интензивните боеве.

 

Превод Dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР