Да обиколиш света за някои е съкровена мечта, а за

...
Да обиколиш света за някои е съкровена мечта, а за
Коментари Харесай

Да обиколиш всички страни по света, без да се качваш на самолет

Да обиколиш света за някои е съкровена фантазия, а за други наподобява като непостижимо премеждие. За датския странник и авантюрист Тор Педерсен пък това е най-амбициозната цел, чието осъществяване стартира на 10 октомври 2013 година
 Най-забележителните места за пътешестване в света за 2023 година съгласно списание TIME
Най-забележителните места в света за 2023 година

50 хрумвания за пътувания

Почти 10 години по-късно той към този момент си е вкъщи и може да се похвали с това, че е обиколил всички страни по-света, и то без да прави нито един полет със аероплан. А пътят дотук е освен доста дълъг, само че и изпълнен с десетки невероятни обстановки и компликации, с които съумява да се оправи по един или различен метод.

Близо 359 хиляди километра - толкоз минава приключенецът, най-вече по вода, без да броим пътуването назад към дома. А това се равнява на девет обиколки на Земята. Пътува общо 3576 дни с 37 контейнерни кораба, 158 влака, 351 рейса, 219 таксита, 33 лодки и 43 рикши. Но за него по-важни са не числата, а новото виждане, което получава за света и хората по него.  " Непознатият е другар, който в никакъв случай не си срещал преди " - това е мисленето, което го води и съумява да му помогне да реализира задачата си.

За да си подсигурява триумфа на начинанието, Педерсен още от началото си слага и някои строги правила. Във всяка нова страна, която посещава, прекарва по най-малко 24 часа. През цялото време прави всичко допустимо да харчи минимални средства и си дефинира ориентировъчен бюджет от 20 $ дневно. И най-важното - каквото и да се случва, връщането назад в Дания не е вид.

Преди да стартира пътешествието, Педерсен работи в областта на корабоплаването и логистиката, което му е от огромна изгода за обмисляне на околосветската обиколка. И съумява да се оправи с доста дребни отклонения от първичния си проект. Например четири месеца не получава виза за Екваториална Гвинея и взема решение да я пропусне, само че след това съумява да премине затворените й в този миг сухопътни граници благодарение на чужд локален.

Забавянето на китайската виза на границата с Монголия го кара да обиколи хиляди километри, с цел да успее да запише и Пакистан в листата с посетените страни. С още няколко месеца чакания за визи в страни като Сирия, Иран, Науру и Ангола, първичните проекти за четиригодишно странствуване се трансформират в осъществена близо десетгодишна обиколка на света.

Има и още редица фактори, които водят до повече от двойно увеличение на  в началото несъмнено време - като болести, стихии и затворени граници поради военни спорове. Но най-тежка се оказва обстановката поради коронавирус пандемията. В началото на 2020 година датчанинът се оказва в Хонконг, където слага на пауза пътуването си за цели две години. А са му останали единствено девет страни от листата. Когато през 2022 година възобновява обиколката си му се постанова десетки пъти да бъде поставян под карантина.

Според Организация на обединените нации, публично признатите държави в света са 195. обаче прибавя в листата си още няколко, които са отчасти приети. След всички инциденти на 24 май 2023 година той посещава своята 203-та страна - Малдиви, и стартира своя път назад към дома, където всички го чакат с неспокойствие. А преди броени дни се прибира сполучливо и поставя завършек на най-голямото премеждие в живота си.

Разбира се, би било доста по-лесно и бързо просто да се качи на аероплан и да е в родината си след няколко часа, само че избира да бъде правилен на себе си до дъно и стъпва на датска земя след 33-дневно корабоплаване с товарен транспортен съд. И за момент не съжалява, тъй като чувството да приближава брега и да вижда всички хора, които му махат от там, за него е несравнено. А това несъмнено е най-подобаващият край на неговото неизмеримо премеждие.
 Богдана Найденова, пътувания, България и какво показа за себе си и метода си на живот един разпален странник
Когато пристрастеността към пътешествията диктува всяка твоя крачка

Богдана Найденова за незабравимите завършения, за най-вкусната храна и за обичаните места по света и у нас

Тор Педерсен е посрещнат като воин, а фамилията му са в действителност горди с него. Приключенецът обаче се нуждае от повече време да асимилира новото си остаряло всекидневие и към този момент обмисля какво да е идващото предизвикателство, което ще насочи самичък на себе си. Като за начало чакаме документален филм и книга, в които ще опише за пътуването на живота си, предава CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР