Да носиш син шал и жълто яке - това се

...
Да носиш син шал и жълто яке - това се
Коментари Харесай

Искат да накарат хората да мълчат: Как в Русия преследват противниците на войната


Да носиш наследник шал и жълто яке - това се оказва задоволително съображение, с цел да бъдеш арестуван в Русия. Активисти описват по какъв начин управляващите преследват всеки, който е срещу съветската експанзия в Украйна.

Законът против " дискредитирането на съветските въоръжени сили " бе признат преди към месец. Оттогава насам съдилищата в Русия са разгледали над 300 случая, които попадат под ударите на този закон, стартирани са минимум 21 наказателни производства. В някои от случаите обвинените са призовавали за мир и са упорствали, в други безмълвно са протестирали срещу войната.
Редакцията предлага
" Близо до работното ми място има полицейски сектор, около който минавам всекидневно. Полицаите в никакъв случай до момента не са се интересували от мен - досега, в който закачих зелена лента на раницата си ", споделя Алексей от Казан, чието име е променено по негово предпочитание. Зелената лента е признакът, който деятелите в разнообразни съветски градове употребяват от началото на войната насам

Алексей е бил задържан в центъра на Казан, столицата на република Татарстан, която е част от Руската федерация. Той споделя, че в началото е закачил зелената лента в символ на поддръжка за акция против рака на бъбреците. Но в този момент към този момент тя е израз на взаимност с митингите против. Отправените към Алексей обвинявания били за подкопаване на доверието в съветските войски на публично място.

Все повече арести по улиците

Асат Сабиров и Ирина Бадертдинова също са били арестувани преди няколко дни в Казан. Те заменили табелки с цените в магазини с послания против войната в Украйна. Така на един рафт с кафе внезапно се появил надписът " Руската войска бомбардира художествено учебно заведение в Мариупол. Към 400 души желаеха да се спасят там от обстрела ". Обвиненията към двамата също са в " подкопаване на доверието към войските на Руската федерация ". Но към този момент нито в техния случай, нито в тази ситуация на Александър е стартират правосъден развой.

Жители на Казан описват, че в последните дни все по-често се случва хора да бъдат арестувани на улицата. Един жител, който желае да остане неизвестен, споделя, че е задържан, тъй като носел наследник шал и жълто яке - цветовете на украинското знаме. Друга жителка на Казан пък била арестувана, тъй като разпространявала позиви против войната в публичните тоалетни. Трети човек привлякъл вниманието на органите на реда с това, че носел букет от жълти и сини сухи цветя.

" Обиди, унижения, закани, удари "

Преди да стартират арестите, в Казан бяха извършени серия обиски в домовете на публицисти, деятели и студенти. Много от засегнатите се оплакаха, че са станали жертва на полицейско принуждение.

" По време на обиските имаше ужасни обиди, унижения, закани, както и удари по главата и по гърба. Сложиха ми белезници и ме накараха да падам на колене в продължение на три-четири часа. Заплашиха, че ще съблекат гола 69-годишната ми майка, в случай че не им кажа къде е мобилният ми телефон ", написа деятелят Андрей Бояршинов в текст, възложен на Дъждовни води. Той също живее в Казан. Боярчинов се намира в следствения арест по обвиняванията, че обществено е призовавал към терористична активност.

Хиляди бяха арестувани по време на антивоенни митинги от началото на съветската инвазия в Украйна.

Хората би трябвало да бъдат накарани да мълчат

Сходни истории описват жителите на разнообразни райони в Русия - от Калининград до Магадан. Антивоенните позиви, графитите, облеклата в цветовете на украинското знаме - всичко това дискредитира съветската войска, настояват служителите на реда и съдиите.

" Този тип преследвания са всеобщо събитие. Хората, които постоянно и гръмко се афишират срещу войната, биват включвани по друг метод във към този момент течащи наказателни производства. Всичко това се прави за заплашване. Властите считат, че посредством обиските и наказателните преследвания ще могат да накарат хората да мълчат ", споделя правозащитничката Елза Низанбекова.

В множеството случаи хората, които са приети за отговорни за " дискредитиране на съветската войска ", биват осъдени с санкции. Но тези, които в границите на година след налагането на санкцията още веднъж бъдат приети за отговорни поради антивоенен митинг, могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР