Да не се забравят българските музеи – това е моят

...
Да не се забравят българските музеи – това е моят
Коментари Харесай

Вицепрезидентът призова да не се забравят българските музеи в следващия национален бюджет

Да не се не помнят българските музеи – това е моят апел в навечерието на дебатите за новия държавен бюджет. Да се дадат и дребното средства за тях, а не да останат записани в една рубрика, както се е случвало. Нямаме право да се отхвърляме от своята просвета – ние сме народ, роден точно от културата и духовността. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Националния исторически музей на обновената експозиция " Българските земи под османска власт XV-XIX век ". Йотова благодари на управлението и екипа на музея за дейната активност.

" Тази галерия с акцент върху Възраждането е още един мотив да имаме самочувствието на българи. Тя е и опровергаване на всеки, който се пробва да потвърждава, че българската независимост и самостоятелност, българското Възраждане са непознато дело, а не българско. Ако ги нямаше българския народ и възприятието за българска еднаквост, няма мощ, която би помогнала ", уточни вицепрезидентът.

Възраждането тя дефинира като знаков интервал " за това да ни има през днешния ден като народ и нация “. " Това е интервалът на национално-освободителните битки, на борбите с кръв и перо, с цел да се запази българската еднаквост, да се разсъни българският народ. Това е интервал на напредък на нематериалност, просвета, литература, на развиване на политическото и военното дело “, акцентира Йотова.

" Българското Възраждане е историята на един събудил се народ. Народ, който не се помирява с несправедливостите, който се бори за своите съдбини и развиване. Такъв интервал ми се желае да имаме и през днешния ден, и през днешния ден да ги има възрожденските идеали “, съобщи вицепрезидентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР