Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да

...
Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да
Коментари Харесай

Борисов: Да не се успокояваме от резултатите

„ Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, би трябвало да съберем повече доходи. ” Така министър председателят Бойко Борисов разяснява на днешното държавно съвещание данните за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2017 година Това заяви държавната осведомителна работа.
Според информацията, импортирана от министъра на финансите, салдото по КФП на касова основа към месец юни 2017 година е позитивно в размер на 1 746,7 млн. лева
По думите на Борисов, когато има непоклатимост в политическата среда и съгласуваност в дейностите на приходните организации, службите и прокуратурата, идват и резултатите. „ Не го споделям с укор. Всяко разлюляване в страната става парадайс за контрабандата ”, уточни министър-председателят, като даде образец с понижените доходи по време на служебното държавно управление.

Ето и текста на стенограмата от държавното съвещание:

Точка 5
Доклад за информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2017 година

БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев!

КИРИЛ АНАНИЕВ: Уважаеми господин министър председател, уважаеми дами и господа министри, сътрудници, параметрите на осъществяването на данъчно-осигурителните доходи през първото полугодие на 2017 година за следващ път демонстрират съществени преизпълнения по отношение на същия интервал на миналата година.

Веднага желая да ви осведомявам, че тяхното преизпълнение за полугодието е с близо милиард и петдесет милиона допълнително в сравнение с за същия интервал на предходната година, което съставлява накъде към 7,8% растеж по отношение на същия интервал на 2016 година.

В същото време желая да дам и една по-актуална информация, тя към този момент излезе в средствата за всеобща информация и персонално министър председателят осведоми българското общество, че за месец юли, което не е обект несъмнено на този доклад, повишаването на преизпълнението продължава и единствено за един месец – юли по отношение на юни, имаме в допълнение преизпълнение към 200 милиона лв..
Преизпълнението на приходите над разноските или това е така наречен остатък, към месец юли към този момент стига 2% от Брутният вътрешен продукт или към 2 милиарда лв..

Надяваме се, че с ограниченията, които подхващаме, този развой ще продължи до края на годината.
Разбира се, има фактори, които въздействат върху това преизпълнение.
На първо място, това са макроикономическите фактори, свързани с растежа, с усъвършенстваната икономическа среда, с понижаване на безработицата, надлежно увеличение на заетостта, с ограниченията, които се подхващат от безусловно всички структури на страната, свързани с възстановяване събираемостта, откриване на укриване на налози и т. н.

Така че, отчитаме едно положително осъществяване и към полугодието, и към 31 юли с първични данни от месец август, които удостоверяват положителната работа на приходните организации и на всички органи, които са ангажирани с възстановяване събираемостта на приходите.

Проблем ненапълно имаме в осъществяването на разходната част. Те са свързани от една страна със сезонността на осъществяване на тези разноски. Другата част са свързани със обстановката, в която се намира осъществяването на разноските, свързани с усвояването на европейските средства, доколкото към момента сме в първата половина на програмния интервал, само че се надяваме, че ограниченията, които се подхващат от държавното управление, непрекъснатите срещи с ръководещите органи и набелязването на ограниченията по възстановяване усвояването на средствата ще доведат във втората половина на годината усъвършенстване и в тази тенденция.
Благодаря, господин министър председател!

БОЙКО БОРИСОВ: Все отново да кажа (това не е укор към тогавашния финансов министър) какъв брой е значима стабилността в политическата атмосфера за една страна.

По време на служебното държавно управление със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца и то не тъй като организациите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата.
В момента, в който има непоклатимост, когато координираме дейностите на всички приходни организации, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите. Не го споделям с укор. Просто всяко разлюляване в страната става парадайс за контрабандата.
Така че, продължаваме със същите темпове, тъй като много пари трябват за всички ресори.
Действително, като погледнеш близо 2 милиарда остатък, си задаваш въпроса: „ Защо не ги раздадете? ”. Защото това са пари, които чакаме – сега, в който излизат европейските планове, да имаме подготвеност да ги кофинансираме. Знаете, че има интервали, в които до момента в който се работи, не се разплаща, само че като пристигна време да се заплати, би трябвало да имаме готовите пари. За това става въпрос.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Самият цикъл, господин министър председател, на асимилиране на вложенията, на финансовите разноски, той е мощен в края на лятото и есента, тъй като в първата половина се организират публичните поръчки, обжалванията и т. н., т.е., те занапред ще бъдат осъществени през втората половина на годината.

БОЙКО БОРИСОВ: Порожанов!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Само един коментар. Мисля, че по 100 милиона месечно бяха понижени приходите по време на служебното държавно управление, а не за трите месеца, господин Ананиев да ме поправи, несъмнено.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

Мисълта ми е, че продължаваме борбата и с контрабандата, и с корупцията, и всеки лев да бъде събран в държавния бюджет. Това ни е задачата.

Вие видяхте оня ден във Варна – с Валери Симеонов, Горанов и Московски бяхме – вторият по величина град се е задъхал! За София се направи доста, за Бургас, за Пловдив, за Стара Загора, за Русе, за доста от огромните градове, само че във Варна, в случай че не се отвори директен кулоар и изключително път към пристанищата за тежките коли, трафикът е подобен, изключително през тези три-четири месеца, че градът мъчно действа.

А в това време единствено за последния месец имаме 10 IT компании, които отиват там. Знаете, нискотарифните компании направиха целогодишни полети от и до Варна. Не е належащо да се концентрира всичко в София или в Пловдив.

С Горанов съм приказвал. Даже те имат подготвеност още в събота да стартира осъществяването на този план.
Така че, да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, би трябвало да съберем повече доходи.

Приемаме точка 5.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР