Да не се събират пари от родители призовава в писмо

...
Да не се събират пари от родители призовава в писмо
Коментари Харесай

Вълчев към училищата: Не събирайте пари от родители

Да не се събират пари от родители приканва в писмо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той е изпратил съобщение до началниците на районните просветителни ръководства по области, осведоми " Монитор ". Писмото е спуснато и до шефове на държавни и общински детски градини и учебни заведения, до министрите на културата и младежта и спорта, до кметове на общини.

Образователният министър Красимир Вълчев припомня, че институциите нямат право да събират спомагателни средства от родителите на децата и учениците, които образоват. В уведомлението се показва че безплатното обучение включва, както правото да не се заплащат такси за образование, по този начин и безвъзмездното прилагане на материалната база и развиване на ползите и качествата на децата и учениците.

„ Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за възстановяване на материалната база и други настоящи разноски по издръжката на процеса на образование и образование в общинските и държавните учебни заведения и детски градини няма правно съображение. Родителите на деца и възпитаници имат обвързване да заплащат единствено нормативно регламентираните такси”, написа Вълчев в писмото.

Той прави конкретизиране, че настоятелствата също не могат да бъдат употребени за събирането на спомагателни пари. А набирането на средства под формата на дарения може да става само при съблюдаване на правилото за доброволност и персонална воля на донора. В умозаключение Вълчев напомня, че „ вземането на решение от органите на настоятелството или от управлението на учебното заведение за събиране на избрана сума, като подаяние от всички родители, не е в сходство с доброволния темперамент на дарителството ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР