Да не се политизира въпросът с високите цени на тока ...

Да не се политизира въпросът с високите цени на тока

Радев: Наследството на ГЕРБ е причината за енергийната криза

Да не се политизира въпросът с високите цени на катарама за бизнеса. Това прикани на кръгла маса в резиденция " Бояна " държавният глава Румен Радев. На нея участваха с изключение на премиера и отрасловия министър на енергетиката, по този начин и шефовете на БЕХ и КЕВР, на редица държавни енергийни сдружения, синдикати и кметове.

Въпроса политизират хората, по време на чието ръководство не бе направено нищо. Говориха едно пред служащите в мините и Топлоелектрическа централа-овете, а създадоха напълно друго. Не одобриха в точния момент механизма за потенциал, като за разлика от Полша, която след 2025 година ще получава поддръжка за своите централи, ние няма да получим такава. Провалиха се в приемането на проекта " Енергетика-климат ", в края на 2020 година одобриха една псевдолиберализация " , изострен бе по адрес на някогашните ръководещи Радев.

По-раноднес на конференция тематиката за рекордно високата стойност на катарама и бъдещето на енергетиката бе подхваната от някогашния министър председател Бойко Борисов, който, като по думите му във импортирания проект за възобновяване и развиване било записано, че не от 2038 година, а още от 2026 година всички въглищни централи щели да затворят.
 ГЕРБ: Въглищните Топлоелектрическа централа-ове ще затворят от 2026 година, Радев или не знае, или лъже
ГЕРБ: Въглищните Топлоелектрическа централа-ове ще затворят от 2026 година, Радев или не знае, или лъже

Мерките в Плана за възобновяване хвърляли прахуляк в очите на миньорите

От своя страна Радев отрече това, като съобщи, че щяло да се инвестира в технологии, улавящи нездравословните газове от централите. Паралелно с работата на Топлоелектрическа централа-овете страната ще инвестира в нови съвременни технологии за произвеждане на ток. И съобщи за следващ път- желаел Маришкият басейн да остане " енергийното сърце на България ".

Премиерът Стефан Янев е основал работна група, която да изготви напълно нова тактика за дълготрайното развиване на енергийния бранш. " В същото време в кратковременен проект търсим най-точните решавания, в това число и такива, които не са били прилагани досега. Ще търсим точно това-отбрана на българските производители ", увери Янев.

От 1 ноември влиза в действие нова методика за пресмятане на стойностите на промишления ток, като Щяло да има и други ограничения, които да доведат до промяна на стойността на долу, уточни на собствен ред енергийният министър Андрей Живков. И регистрира като триумф смяната в метода на работа на енергийната борса, което изсветлило търговията на електрическа енергия. " Ако се върви към краткосрочни ограничения за подпомагани на бизнеса, то те по-скоро следва да бъдат финансови, а не смяна в нормативните уредби, тъй като това лишава доста време ", добави той.
 Радев: Искаме освен да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток
Радев: Искаме освен да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток

В Македония се прави систематична дебългаризация

До края на седмицата би трябвало да влезе в действие помощта от по 50 лв. на мегаватчас за малките компании с оборот над 500 000 лв. , регистрира министърът на стопанската система Даниела Везиева. Тази помощ следва да бъде изплатена в границите на месец, увери още тя. В дълготраен проект ще се работи по методика, която да разреши 25% от цената на въглеродните квоти да се връща назад към бизнеса под формата на компенсации.

Ще се разработи сложен метод за поддръжка на обществено слабите и накърнимите формации в обществото предвид на високите цени на енергията. Освен това страната увеличила изобилно средствата, които дава като енергийна помощ . " С актуализацията на бюджета за 2021 година отделяме за това 181 милиона лв., което е растеж с 41% спрямо 2018 година В обсега на тази помощ влизат над 30 000 фамилии ", съобщи общественият министър Гълъб Донев.
 Стефан Янев за Зелената договорка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме
Стефан Янев за Зелената договорка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е измежду най-наранени от прехода към климатична индиферентност

Има съответни решавания, които могат да бъдат приложени незабавно, безапелационен е ръководителят на работодателската организация АИКБ Васил Велев. " Тази обстановка е невиждана, в нашия живот такова нещо не се е случвало. А стойността не престава да пораства. Така от над 600 хиляди промишлени клиенти ще бъде изсмукана ликвидност в размер на 2 милиарда лв.. Тези пари макар че не изчезват някъде-те са свръхпечалба за БЕХ и за бюджета. Само за тримесечието АЕЦ " Козлодуй " ще генерира 1,8 милиарда свръхпечалба ", сподели той. Решението съгласно Велев-милиардите сръхпечалба да бъдат върнати към компаниите. " Когато се оказва помощ на всички, а освен на някои, то това няма да бъде признато от Европейската комисия като държавна помощ. "

Брутална интервенция от страна на страната. Така дефинира предлагането на работодателите Радев. Това ни връщало в едни минали времена.

" Имаме исторически късмет да заявим една доста по-ясна и твърда позиция по отношение на продължението на Зелената договорка . Мерките занапред ще се разискват ", счита ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му следва да има заледяване на стойностите на квотите за въглеродни излъчвания, а страната ни следва да упорства кораво за това в Брюксел. " Не на финално място би трябвало бъдат удължени ограниченията за подкрепяне на бизнеса. На европейско равнище България би трябвало да подкрепи и концепцията на Европейска комисия за основаване на общоевропейска газова банка ".
 КЕВР понижава с до 30 лв. на мегаватчас катарама за малките компании
КЕВР понижава с до 30 лв. на мегаватчас катарама за малките компании

41% от компаниите или към 256 000 консуматори не купуват от борсата, а от снабдител на финална инстанция

Синдикатите оферират да не се позволява генерирането на свръхпечалби от страна на държавните сдружения, а посредством смяна на методиката за установяване на стойността парите да остават в консуматорите, като по този начин стойността можело да намалее на половина. " Това не изисква никакви средства от БЕХ или от бюджета. Консултирали сме се с интернационалните правни адвокатски фирми, които са безапелационни, че не се нарушават разпоредбите на Европейския съюз ", добави Димитров.

Трябвало да се увеличи и прагът на беднотия, както и да се увеличи мининалната работна заплата на 700 лв., упорстват още синдикатите.

" Пазарът е налегнат от суматоха. Продадоха се 430 мегавата на преференциални цени, които все едно ги изхвърлихме, резултат нямаше никаквъв. Заради суматохата енергията се изкупува незабавно и се препродава, като действително компаниите не усетиха никакъв положителен резултат ", сподели Константин Стаменов от КРИБ. И преповтори тезата на Васил Велев от КРИБ-к огато се оказва помощ на всички, то това не се дефинира от Европа като държавна помощ. " Ние сме на прага на зимата. Освен за малките и междинни предприятия би трябвало да се намерения и за субектите от социален интерес-лечебни заведения, учебни заведения, железниците и други "

Източник: news.bg